Index Vakbarát Hírportál

Én alapítottam a Wagner-csoportot – ismerte el Putyin „séfje”

2022. október 2., vasárnap 20:12

Az orosz elnök régi szövetségese, Jevgenyij Prigozsin hosszú évek cáfolata után beismerte: ő alapította a Wagner-csoportot. Zsoldosait Afrikában, Latin-Amerikában és Ukrajnában is bevetették.

„Magam poroltam le a régi fegyvereket, magam válogattam ki a golyóálló mellényeket, és találtam szakembereket, akik ebben tudtak segíteni. Ebben a pillanatban, 2014. május 1-jén született meg a hazafiak egy csoportja, amit később Wagner-zászlóaljnak neveztek el” – tudatta Prigozsin.

A dúsgazdag oligarchát Putyin „séfjeként” is emlegetik, mert egykori szentpétervári étterme Vlagyimir Vlagyimirovics kedvence volt. Hálából közétkeztetési állami megrendeléseket kapott garmadával – abból finanszírozta a katonai vállalkozást. A kelet-ukrajnai szakadárok támogatására hozta létre az elhíresült alakulatot.

Büszke vagyok arra, hogy megvédhettem a hazájuk érdekeinek védelméhez való jogukat

magyarázta közleményében, amit vendéglátóipari cége, a Konkord tett közzé.

A Wagnert azzal vádolták, hogy emberi jogi visszaéléseket követett el Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban.

A zsoldossereg társalapítója, Dmitrij Utkin a szélsőjobboldallal áll kapcsolatban. Őt tartják névadónak, az ihlető pedig Hitler kedvenc zeneszerzője volt. Az Egyesült Államok és az EU egyaránt szankciókkal sújtotta Prigozsint és Utkint a kétes Wagner-csoport létrehozásában betöltött szerepük miatt. A Wagner katonái „hősök”, akik Ukrajnában, Szíriában és más arab, afrikai és latin-amerikai országokban harcoltak – ezt állítja ugyanakkor Prigozsin.

Börtöntöltelékeket is toborzott

Beismerése már csak azért is figyelemre méltó, mert korábban több orosz és nyugati kiadványt is beperelt, amiért kapcsolatba hozták a Wagner-csoporttal. Négy éve, 2018-ban három orosz újságírót öltek meg gyanús körülmények között a Közép-afrikai Köztársaságban, miközben a Wagner tevékenysége után nyomoztak.

A merénylet áldozatául esett Anna Politkovszkaja lapja, a Novaja Gazeta saját nyomozásának eredményeire hivatkozva azt állította: bizonyítékai vannak arra, hogy a Kreml bizalmasának, Prigozsinnak az emberei lőtték le a három orosz újságírót, Alekszandr Rosztorgujevet, Kirill Rodcsenkót és Orhan Dzsamalt. Prigozsin most azt hangoztatja: korábban azért „kerülte” a Wagnerrel való kapcsolatot, hogy megvédje a csoport zsoldosait.

Az egykor titokzatos üzletember Oroszország egyik legnyilvánvalóbb háborúpárti személyiségévé vált. Egyesek szerint kormányzati szerepre pályázik.

Az ukrajnai invázió kezdete óta Prigozsin gyakran dicsekedett a Wagner szerepével. A csoport vélhetően központi szerepet játszott több város és település elfoglalásában Ukrajna keleti részén.

Utánpótlás hiányában a Wagner foglyok toborzásától sem riadt vissza. Prigozsin személyesen szemelte és emelte ki az újoncokat Oroszország kiterjedt büntetés-végrehajtási rendszeréből, hogy ezzel ellensúlyozza az akut létszámhiányt a harctéren.

Az egyik kiszivárgott videón Prigozsin látható, amint azt mondja a raboknak: szabadon bocsátják őket, ha hat hónapot szolgálnak zsoldosseregében.

(Borítókép:  Jevgenyij Prigozsin 2016. június 16-án. Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images)

Rovatok