Index Vakbarát Hírportál

A törökök megvétózhatják a svédek és a finnek NATO-csatlakozását

2022. október 2., vasárnap 07:39 | aznap frissítve

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton ismét kijelentette: addig nem járulnak hozzák Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához, ameddig a két ország nem teljesíti a nekik tett ígéreteket. Nemcsak Törökország, hanem Magyarország is blokkolja a két ország NATO-csatlakozását.

A Szabad Európa tudósítása szerint Erdoğan szombaton a török parlamentben mondott egy beszédet, amelyben ismét azzal fenyegetőzött, hogy megvétózzák a svédek és a finnek NATO-csatlakozását.  A török elnök hangsúlyozta: amíg a két ország nem teljesíti a korábban tett vállalásait – 

„terrorizmus elleni küzdelem” és a fegyverexport területén –, addig ők sem fogják jóváhagyni a csatlakozást. 

A végső döntést természetesen a mi nagyszerű parlamentünk fogja meghozni 

– mondta Erdoğan a beszédben. 

Svédország és Finnország az orosz–ukrán háború kezdete után nyújtottak be csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz.  A Szabad Európa emlékeztetett arra is, hogy a két ország csatlakozását a NATO-n belül mind a 30 tagállamnak jóvá kell hagynia. Ezek közül 

már csak a magyar és török parlamentnek kell ratifikálnia a két ország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet.

Korábban a magyar kormány közölte, hogy ők támogatják a csatlakozást, és benyújtják az ehhez szükséges törvényjavaslatot az országgyűlésben , de a kérdés azóta sem került napirendre (holott a parlament őszi ülésszaka már elkezdődött), és még nincs is hír arról, hogy mikor kerül az Országgyűlés elé ez a kérdés. 

Az utóbbi hetekben pozitív kijelentéseket tettek ebben a kérdésben a csatlakozás leghangosabb ellenzői, a törökök is, most viszont szombati beszédében a török elnök ismét egy keményvonalasabb hangnemet ütött meg a két országgal szemben. 

(Borítókép:   Valeria Mongelli / AFP)

Rovatok