Index Vakbarát Hírportál

Elterjedt a pletyka, hogy sátánista pedofil szekta élt egy holland városban

2022. október 5., szerda 11:18

Komoly felbolydulást okozott egy holland város lakói körében a helyi pedofil sátánistákról szóló konteó, mégis hiába kérték a Twittert, hogy tüntesse el a posztokat, a bíróság máshogy döntött.

Elvesztette a Twitter ellen indított pert egy hollandiai város, egy bizonyos Bodegraven-Reeuwijk. A város azért indította a pert, mert szerették volna elérni, hogy a Twitter állítsa meg annak a pletykának a terjedését, amely szerint a városban valaha egy sátánista pedofil szekta élt. A pletykák szerint a város az 1980-as években adott otthont az ebből fakadó bűncselekményeknek: a semmivel sem alátámasztható állításokat a 2000-es években kezdte el terjeszteni három férfi – írja a BBC

Egyikőjük azt állította, hogy

ő maga is ennek a szektának az áldozata volt, sőt gyermekkorában még a gyilkosságoknak is a szemtanúja volt.

Jelenleg – egyéb ügyek miatt – mindhárman börtönben ülnek: többek között felbujtás vagy kormánytagok halálos megfenyegetése miatt. 

Azok az összeesküvéselmélet-hívők, akik hittek a történetben, elkezdtek elzarándokolni a város temetőibe: egyre többen és többen jártak a 35 ezer lelket számoló városba, és a halott gyermekek sírjaira különböző feliratokat írtak. Ez volt az utolsó csepp a pohárban a legtöbb helyinél, különösen azoknál, akiknek a halott gyermeke kint fekszik a temetőben. Ezek a látogatások „nyugtalanságot és haragot” váltottak ki a helyi lakosok körében – közölték a helyi tisztviselők.

A hágai helyi bíróság most azt közölte, nem utasítja a Twittert arra, hogy törölje az összes ilyen posztot, arra azonban igen, hogy a város bizonyos kéréseinek eleget kell tenniük. Lehetetlen úgy gyártani egy megfelelően funkcionáló szűrőt, hogy az ne tiltsa le a Bodegravenről szóló jogszerű posztokat is – szólt a Twitter érvelése. 

Rovatok