Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott felvételek fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről

2022. október 6., csütörtök 13:24

A felvétel drónnal készült, és tudósok szerint a kardszárnyú delfineknek ezt a fajta viselkedését még soha nem sikerült levegőből, ráadásul ilyen részletgazdagon rögzíteni.

Az állatokat a Nyugat-Fokföld tartománybeli Mossel Bay kikötőváros közelében vették filmre májusban. A felvétel egyik részén az látszik, hogy öt kardszárnyú delfin üldöz egy fehér cápát. A tudósok szerint az állatok később három további cápát is szétmarcangoltak.

Simon Elwen, a tengeri emlősök szakértője elmondta, a kardszárnyú delfinek különösen intelligens és társas állatok. Csoportos vadásztechnikájuknak köszönhetően rendkívül hatékony ragadozók.

Az óceánok csúcsragadozóiként ismert kardszárnyú delfinekről eddig is tudták, hogy cápákra vadásznak, de eddig arra csak kevés bizonyíték volt, hogy fehér cápákat is célba vesznek. A helikopter- és drónfelvételeken, amelyek egy héten közzétett tudományos tanulmány alapjául szolgáltak, egy gyilkos bálnacsapat látható, amint egy órán át tartó üldözés során cápákat kerget Mossel Bay kikötőváros közelében.

A kardszárnyú delfinek egymástól is tanulnak

A felvételen látható öt orka közül egyről a tudósok már eddig is tudták, hogy támadott már meg fehér cápákat, a másik négyről azonban nem. A mostani felvétel azt bizonyítja, hogy a kardszárnyú delfinek képesek tanulni egymástól – írja a The Guardian.

Ezt a viselkedést még soha nem láttuk részletesen, és pláne nem a levegőből

– jegyezte meg Alison Towner, a dél-afrikai Gansbaaiban található Marine Dynamics Academy cápakutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A támadás után a cápák eltűntek a területről, és a következő 45 napban csak egyetlen nagy fehér cápát láttak – olvasható az Ecology című folyóiratban megjelent tanulmányban. A szerzők szerint ez is megerősíti, hogy a cápák fejlett menekülési reakcióval rendelkeznek. A korábban megfigyelt esetekben az állatok végül elhagyták korábbi kulcsfontosságú élőhelyeiket, ami kihatott az ökoszisztémára és természetesen a cápákkal kapcsolatos turizmusra is.

(Borítókép:  Wolfgang Kaehler / LightRocket /  Getty Images)

Rovatok