Index Vakbarát Hírportál

A Scarborough-korallzátony közelében folytatódott az amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat

2022. október 7., péntek 18:27

A vitatott hovatartozású Scarborough-korallzátony közelében folytatódott pénteken az amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat.

A két hadsereg tengerészgyalogosai egy homokos partszakasz elfoglalását próbálták el. A terület a Dél-kínai-tengeren található, mintegy 240 kilométerre keletre a korallzátonytól, amelyet Kína 2012-ben elfoglalt a Fülöp-szigetektől.

A gyakorlat keretében mintegy 300 alakulat mozgott együtt a partszakaszon. A Scarborough-korallzátony a régió leggazdagabb halászati övezetének számít. A gyakorlat közben csütörtökön feszültté vált a helyzet, mert egy légi felderítőgép észrevette, hogy hat kínai hajó is tartózkodik a korallzátony közelében. A hajók közül kettő a hadsereghez, a másik négy pedig a parti őrséghez tartozott – írja az MTI.

A hétfőn megkezdődött, több mint 3500 katona részvételével zajló hadgyakorlat fő célja, hogy növelje a Fülöp-szigetek hadseregének védelmi képességét a partvidéken. Emery Torre, a Fülöp-szigeteki tengerészgyalogság szóvivője azt mondta: „minden eshetőségre és lehetséges veszélyhelyzetre felkészültek, az ország parti őrsége pedig azért van jelen a területen, hogy a megfigyelésen túl az ország halászait is védjék”.

Ez az első amerikai-Fülöp-szigeteki tengeri hadgyakorlat azóta, hogy Ferdinand Marcos júniusban hatalomra került Manilában. Marcos elnök eltökélt szándéka az, hogy megvédje Kínától a Fülöp-szigetekhez tartozó felségvizeket. Elődje, Rodrigo Duterte (2016–2022) azzal fenyegetőzött, hogy véget vet az amerikai-Fülöp-szigeteki katonai együttműködésnek, és inkább Kínához közeledne.

Mivel a feszültség az utóbbi időben megnövekedett a területen, Washington fenn akarja tartani a Manilával kötött biztonsági egyezményt. A megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikai erők bázisokat létesítsenek az országban, és hadianyagokat is tárolhassanak ezeken. A hadgyakorlatot a szigetcsoport legnagyobb szigetén, Luzonon tartják október 14-éig.

Rovatok