Index Vakbarát Hírportál

Elárverezték a világ második legnagyobb rózsaszín gyémántját

2022. október 7., péntek 17:59

Rekordáron, 49,9 millió dollárért (21,2 milliárd forintért) kelt el a Williamson Pink Star gyémánt pénteken egy hongkongi árverésen.

Egy 11,15 karátos rózsaszínű gyémántot vásároltak meg a Sotheby's árverésén; eredetileg 21 millió dolláros (9 milliárd forintos) árat vártak érte.

A Williamson Pink Star két legendás rózsaszínű gyémántról kapta a nevét. Az egyik az 59,60 karátos Pink Star gyémánt, amely 71,2 millió dolláros (30 milliárd forintos) rekordáron kelt el 2017-ben egy árverésen. A másik pedig a 23,60 karátos Williamson-gyémánt, amelyet John Thorburn Williamson kanadai geológus adott nászajándékba II. Erzsébet királynőnek. A uralkodó a drágakövet – amelyet a geológus tanzániai bányájában fedeztek fel – egy Cartier-brossban viselte. A Williamson Pink Star szintén ebből a bányából származik.

A Williamson Pink Star a valaha árverésen eladott második legnagyobb rózsaszínű gyémánt.

„Az olyan értékes dolgok, mint a világszínvonalú gyémántok, már régóta jól teljesítenek. A világ legjobb minőségű gyémántjai közül néhánynak az elmúlt 10 évben megduplázódott az ára” – magyarázta az árverés eredményét Tobias Kormind, a gyémántokkal kereskedő 77 Diamonds ügyvezető igazgatója.

Rovatok