Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szerint eljöhet a világvége

2022. október 7., péntek 09:27

Joe Biden elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a nukleáris „armageddon” kockázata az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb szinten van. Orosz tisztviselők a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről beszélnek, miután hatalmas kudarcot szenvedtek a nyolc hónapja tartó ukrajnai invázióban.

Az amerikai elnök a Demokratikus Szenátusi Kampánybizottság számára rendezett adománygyűjtésen felszólalva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „egy olyan ember, akit elég jól ismer”, és az orosz vezető „nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek bevetéséről beszél” − közölte az AP hírügynökség

Joe Biden hozzátette:

Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem álltunk szemben azzal, hogy a világvége valóban bekövetkezhet.

Utalt arra, hogy a Putyin által jelentett fenyegetés valós, mert „a hadserege, hogy úgy fogalmazzunk, jelentősen alulteljesít”.

Amerikai tisztviselők hónapok óta figyelmeztetnek arra a lehetőségre, hogy Oroszország tömegpusztító fegyvereket vethet be Ukrajnában, mivel a hadszíntéren számos stratégiai kudarcot szenvedett, azonban az elnök megjegyzései az amerikai kormány eddigi legélesebb figyelmeztetését jelentik a nukleáris fenyegetésről.

Nem világos, hogy újraértékelték-e a fenyegetést 

Az nem volt azonnal világos, hogy Joe Biden arra utal-e, hogy Amerika újraértékelte az orosz nukleáris fenyegetést. Amerikai tisztviselők ugyanis még ezen a héten is azt mondták, hogy nem láttak olyan változást, amely az amerikai nukleáris erők készültségi helyzetének megváltoztatását igényelné.

Nem láttunk okot arra, hogy átértékeljük nukleáris fegyverzetünk készültségi szintjét, és mutató jeleket sem látunk, hogy Oroszország nukleáris fegyverek közeli bevetésére készülne

− mondta kedden Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője.

Az 1962-es kubai rakétaválságot, amely azt követően következett be, hogy az Egyesült Államok megtudta, hogy a Szovjetunió az amerikai hátországot elérni képes atomfegyvereket telepített titokban Kubába, a szakértők úgy tartják nyilván, mint amikor a világ valaha is a legközelebb került a nukleáris megsemmisüléshez. A válság John F. Kennedy elnök kormányzása idején történt, és a vasfüggöny mindkét oldalán újból a fegyverzet-ellenőrzésre helyezte a hangsúlyt.

Joe Biden az orosz nukleáris doktrínát is megkérdőjelezte, és arra figyelmeztetett, hogy egy kisebb hatóerejű taktikai fegyver használata gyorsan globális pusztulásba torkollhat.

Nem hiszem, hogy létezik olyan forgatókönyv, hogy valaki bevet egy taktikai nukleáris fegyvert, és a végén nem jön el a világvége

− mondta Biden.

Putyin már utalt arra, hogy bevetne atomfegyvert

Hozzátette, hogy még mindig „próbálja kitalálni”, hogyan fog Vlagyimir Putyin kihátrálni a konfliktusból.

Putyin többször utalt már arra, hogy országa hatalmas nukleáris arzenálját beveti, többek között a múlt hónapban, amikor bejelentette, hogy orosz férfiakat akar besorozni ukrajnai szolgálatra.

Szeretném emlékeztetni önöket, hogy országunknak is vannak különböző megsemmisítő eszközei… és amikor területi integritásunk veszélybe kerül, Oroszország és népünk védelmében természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni. Ez nem blöff

− mondta beszédében Vlagyimir Putyin szeptember 21-én.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten azt mondta, hogy az Egyesült Államok „világosan” megmondta Oroszországnak, hogy milyen „következményei” lennének egy nukleáris fegyver ukrajnai bevetésének.

(Borítókép: Joe Biden 2022. október 3-án. Fotó: Saul Loeb/AFP)

Rovatok