Index Vakbarát Hírportál

Egy tollvonással több ezer embernek ad kegyelmet Joe Biden

2022. október 7., péntek 15:18

Joe Biden amerikai elnök kegyelmet ad amerikaiak ezreinek, akiket a szövetségi törvények értelmében csupán marihuána birtoklásáért ítéltek el. Az Egyesült Államok kormánya komoly lépéseket tesz a kábítószerek dekriminalizálása és a színes bőrűeket aránytalanul hátrányosan érintő vádképzési gyakorlatok kezelése érdekében.

Joe Biden felszólítja az államok kormányzóit is, hogy szintén adjanak kegyelmet azok számára, akiket hasonló bűncselekményekért állami hatáskörben ítéltek el. A marihuána birtoklásával kapcsolatos ügyek túlnyomó többségét ezek teszik ki − közölte az AP hírügynökség

Az elnök nyilatkozatában elmondta, hogy a lépés azt az álláspontját tükrözi, hogy senkinek sem szabadna börtönbe kerülnie csak azért, mert marihuánát használ vagy birtokol.

Túl sok életet tettünk tönkre egy rossz hozzáállás miatt. Itt az ideje, hogy helyrehozzuk ezeket a hibákat

− tette hozzá.

A Fehér Ház szerint jelenleg senki sincs szövetségi börtönben kizárólag marihuána birtoklása miatt, de a kegyelem több ezer embernek segíthet leküzdeni azokat a hátrányokat, amik akkor érik, ha lakást akarnak bérelni, vagy munkát keresnek.  

Több ezer olyan ember van, akit marihuána birtoklásáért korábban már elítéltek a szövetségi bíróságon, és akik emiatt nem kapnak munkát, nem találnak lakást, vagy nem veszik fel őket iskolába. Intézkedésem segít enyhíteni az ilyen ítéletekből eredő járulékos következményeket

− mondta Joe Biden. 

A terjesztőkre és a termesztőkre nem vonatkozik a kegyelem

A kegyelem nem vonatkozik az egyéb kábítószerek birtoklásáért, illetve a marihuána előállításával vagy terjesztési szándékkal történő birtoklásával kapcsolatos vádakra. Biden nem ad kegyelmet olyan, nem amerikai állampolgároknak sem, akik letartóztatásuk idején illegálisan tartózkodtak az Egyesült Államokban.

A bejelentéssel Biden számot vet az általa támogatott 1994-es törvényekkel, amelyek hatására megnőtt az aránya a letartóztatásoknak a kábítószerekhez kapcsolódó bűncselekmények miatt, különösen a feketék és a latinók körében.

Az igazságügyi minisztérium egy olyan eljárás kidolgozásán dolgozik, amelynek keretében az érintettek megkaphatják a kegyelemről szóló igazolást, amelyet szükség esetén felmutathatnak potenciális munkaadóiknak.

Az igazságügyi minisztérium végrehajtja az elnöki proklamációt, amely kegyelmet ad azoknak a személyeknek, akiket marihuánabirtoklásért ítéltek el, visszaállítva politikai, polgári és egyéb jogaikat. Az elkövetkező napokban a kegyelmi ügyészi hivatal megkezdi az eljárás végrehajtását

− áll a minisztérium közleményében. 

A szer büntetőjogi besorolását is megváltoztathatják

Az elnök arra utasítja az egészségügyi minisztert és a főügyészt, hogy vizsgálják felül a marihuána besorolását a szövetségi törvények alapján. A szer átminősítése csökkenthetné vagy esetleg megszüntetné a birtoklásért járó büntetőjogi szankciókat. A marihuána jelenleg a heroinnal és az LSD-vel azonos besorolásban szerepel. Ez azt jelenti, hogy szigorúbb a besorolása, mint a fentanilnak és a metamfetaminnak.

Joe Biden elmondta, hogy valószínűleg a szövetségi kormány és számos állam enyhíteni fogja a marihuánára vonatkozó törvényeket, ugyanakkor fenn kell tartaniuk a kereskedelemre, a forgalmazásra és a kiskorúaknak történő értékesítésre vonatkozó korlátozásokat.

(Borítókép: Joe Biden 2022. október 6-án. Fotó: Dana Ullman/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok