Index Vakbarát Hírportál

Jövőre tarthatják az újabb skót függetlenségi népszavazást

2022. október 9., vasárnap 12:27

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bizakodó azzal kapcsolatban, hogy egy év múlva megtartható lesz az újabb népszavazás Skócia függetlenségéről.

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának kezdete előtt nyilatkozott a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának, ahol hangsúlyozta: a brit Legfelsőbb Bíróság a jövő héten dönt arról, hogy a skót parlament saját hatáskörében meghozhatja-e a referendumhoz szükséges törvényeket.

Hozzátette: már készen állnak a törvényalkotási tervek arra az esetre, ha a legfőbb brit jogi fórum úgy dönt, hogy az edinburghi parlamentnek megvan ez a hatásköre.

Nicola Sturgeon júniusban jelentette be, hogy 

a skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről.

A skót miniszterelnök akkor azt mondta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el. Éppen ezért levelet írt Boris Johnson akkori brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Boris Johnson és Liz Truss is ellenzi a skótok törekvését

Boris Johnson többször is határozottan elvetette az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását, azzal az érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígérete szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye teljes nemzedéknyi időre szól.

Johnson utódja, Liz Truss még külügyminiszterként azt nyilatkozta: ellenzi, hogy Skócia elhagyja az Egyesült Királyságot, inkább a felzárkóztatásban hisz. Truss korábbi beszédeiből kiderült, hogy Skóciát az Egyesült Királyság részének tekinti, és közölte: fokozottabb ellenőrzésre van szükség, amivel megakadályozhatják Skócia függetlenségre irányuló törekvéseit.

Garantálom, hogy a kormányom mindent megtesz annak érdekében, hogy a választott képviselők számonkérjék a decentralizált kormányzatot. Nemzetként erősebbek vagyunk, az Egyesült Királyságnak pedig ugyanúgy szüksége van Skóciára, mint Skóciának az Egyesült Királyságra

– mondta Liz Truss augusztusban.

Rovatok