Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter elmondta, miért fontos még a magyar–német együttműködés

2022. október 10., hétfő 15:38

Berlinben méltatta a Magyarország és Németország közötti együttműködést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki azt is hozzátette: mindennek Magyarország energiabiztonsága szempontjából is komoly jelentősége van.

Rendkívül fontos az ország jövőbeli energiabiztonsága szempontjából Magyarország és Németország együttműködése, a paksi atomerőmű bővítésében több német vállalat is jelentős szerepet fog játszani – mondta Szijjártó Péter Berlinben, amiről az MTI adott hírt.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja: az elmúlt évek nehézségei csak tovább erősítették a magyar–német gazdasági együttműködést akkor is, „amikor a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt”. 

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét gazdaság viszonylag jó erőben vészelje át a világjárvány utáni helyzetet, és most is komoly ellenállóképességet tudjon mutatni a háború okozta nehézségek miatt

– hangsúlyozta a tárcavezető, aki kritikus kérdésnek nevezte az energiaellátás biztonságát. Szerinte ugyanis Magyarország esetében azt a paksi bővítés fogja hosszú távon biztosítani, amiben jelentős lehet a német szerep.

Szijjártó Péter azt is hozzátette, hogy a mostani kapacitást több mint megduplázó új reaktorblokkok irányítástechnikáját egy német–francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Rovatok