Index Vakbarát Hírportál

Franciaország növeli katonai jelenlétét Kelet-Európában

2022. október 11., kedd 20:46

Franciaország növelni kívánja katonai jelenlétét a NATO keleti szárnyán, ezért a következő hetekben további Rafale harci repülőgépeket telepít Litvániába, Leclerc típusú harckocsikat és páncélozott járműveket Romániába, illetve gyalogsági erőket Észtországba – jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.

A francia védelmi miniszter arról beszélt a francia szenátus védelmi bizottságában, hogy a döntést a NATO keleti szárnyán kialakult helyzetre és az Ukrajnában zajló véres harcokra tekintettel hozták meg. A tárcavezető a védelmi költségvetés tervezetét is bemutatta a francia törvényhozásban.

Franciaország jelenleg 350 katonával rendelkezik Romániában. A források szerint novemberben megduplázná személyi állományát és harceszközeit egy-egy tucat Leclerc harckocsival és VBCI gyalogsági harcjárművel.

Litvániában is megerősítjük védelmi képességeinket Rafale harci repülőgépek telepítésével a légtérfigyeléshez

– emelete ki Lecornu, aki hozzátette, hogy Észtországba egy Griffin harcjárművekkel megerősített zászlóaljat küldenek 2023-ban. A balti országban jelenleg háromszáz fős francia alakulat szolgál a NATO keretében – összegezte az MTI.

Rovatok