Index Vakbarát Hírportál

Újabb rendeletet írt alá Putyin, elhúzódik az embargó

2022. október 11., kedd 14:34

Jövő év december 31-ig hosszabbította meg Oroszország elnöke a 2014-es, élelmiszer-embargót elrendelő szankcióellenes rendeletet. A rendelet alapján az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából tilos az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékek, nyersanyagok és élelmiszerek behozatala.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 11-én, kedden aláírta azt a rendeletet, amely 2023-ig meghosszabbítja a 2014-es, élelmiszer-embargót elrendelő szankcióellenes rendeletet.

Az Orosz Föderáció biztonságának szavatolását szolgáló egyes különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról szóló, 2014. augusztus 6-i, 560. számú orosz elnöki rendeletben meghatározott intézkedések alkalmazásának meghosszabbítása január 1-jétől 2023. december 31-ig tart

– áll a dokumentumban a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

Válasz az EU szankcióira

Mint ismeretes, 2014. augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az Egyes különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról az Orosz Föderáció biztonságának szavatolása érdekében című rendeletet. Az intézkedést a Krím félsziget megszállása után Oroszország ellen bevezetett EU-szankciókra válaszul rendelte el Moszkva. 

A dokumentum alapján az orosz kormány behozatali tilalmat rendelt el az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából és Kanadából származó számos hús- és tejtermék, hal, zöldség és gyümölcs behozatalára. Később, 2015. augusztus 13-án az orosz kormány Albániát, Montenegrót, Izlandot, Liechtensteint és Ukrajnát is felvette az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékek, nyersanyagok és élelmiszerek behozatalára vonatkozó tilalom alá eső országok listájára.

(Borítókép: Vásárlók állnak sorban friss húsért 2014. december 18-án Moszkvában miután Vlagyimir Putyin élelmiszer-embargót rendelt el. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok