Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik az INA-ügy, újabb embereket vettek őrizetbe

2022. október 11., kedd 17:19

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) további két személy ellen indított eljárást az INA nevű horvát olajipari vállalatnál – közölte az MTI.

A két embert gázkereskedelemmel kapcsolatban történő visszaélések miatt vették őrizetbe hétfőn, azzal az INA-üggyel kapcsolatban, amely még augusztus végén robbant ki.

A hétfőn őrizetbe vette emberek egyike, Stjepan Leko a helyettese volt annak az ágazatigazgatónak, Damir Skugornak, akit már korábban őrizetbe vettek. A másik hétfőn őrizetbe vett ember Vlado Mandić, az EVN Croatia Plin vállalat vezetője volt.

Az ügyészség kedden mindkettőjükkel szemben vizsgálati fogság elrendelését kérte a bíróságtól. Az EVN Croatia Plin egyike annak a négy nagy horvát gázszolgáltatónak, amelyeknek az INA gázt adott el a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalathoz hasonlóan. A Plinara igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkićet korábban szintén letartóztatta a rendőrség.

Az INA-ügyben összesen már legalább hat embert vettek őrizetbe.

Közülük kettőt le is tartóztattak, a többiek viszont egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

A botrány miatt a horvát kormány az INA igazgatótanácsának felelősségre vonását, valamint a cég irányítási módjának megváltoztatását kérte. Nem sokkal később az INA igazgatóságának magyar delegáltjai felajánlották lemondásukat, míg a horvát tagokat – a kormány kérésére – a vállalat felügyelőbizottsága hívta vissza szeptember végén, majd új vezetést nevezett ki.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Rovatok