Index Vakbarát Hírportál

A WHO vezetője szerint azonnali válaszlépéseket igényel a hosszúra nyúlt Covid-járvány

2022. október 12., szerda 17:12

A WHO vezetője szerint a különböző kormányoknak hosszú távon is meg kell tanulniuk orvosolni a koronavírus-járványt.

A hosszúra nyúlt Covid–19-járvány több tízmillió ember életét és megélhetését teszi tönkre, beláthatatlan pusztítást okoz az egészségügyi rendszerekben és az országok gazdaságaiban is – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, hozzátéve, hogy a járvány azonnali és drasztikus válaszlépéseket igényel. 

A vírus már csaknem hat és fél millió ember életét követelte, és több mint hatszázmillió embert fertőzött meg. A WHO becslése szerint a túlélők tíz-húsz százaléka közép- és hosszú távon is küzd a betegség olyan tüneteivel, mint a fáradtság, a légszomj vagy a kognitív diszfunkciók. Mivel egyelőre még nem találtunk jobb és hatékonyabb megoldást a járvány kezelésére, ezért sokan hosszadalmas és frusztráló következményekkel néznek szembe. 

A Covid negatív mellékhatásaitól sújtottak száma pedig megterhelően hathat mind az egészségügyi ellátórendszerekre, mind pedig a gazdaságra. 

Bár a bevezetett intézkedések megváltoztatták a járvány menetét, és bár látni a fényt az alagút végén, a hosszúra nyúlt Covid hatása minden országra súlyos következményekkel jár, aminek ellensúlyozására azonnali intézkedéseket kell tenni 

– közölte a szervezet egy munkatársa a Guardiannel. Az országoknak gyorsított tempóban fel kell kutatniuk a poszt-Covidban szenvedőket, és ki kell szélesíteni az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést annak érdekében, hogy minimalizálják a lakosság szenvedését, és megvédjék a munkaerőpiacot – tette hozzá. 

 A világjárvány korai szakaszában fontos volt, hogy az egészségügyi ellátórendszerek minden erejükkel az életmentésre összpontosítsanak, most azonban kulcsfontosságú, hogy a kormányok hosszú távon gondolkodjanak a járvány utóhatásainak kezelésével kapcsolatban

– magyarázta. Ennek a tervezetnek a következőket kell tartalmaznia: a veszélyeztetett csoportoknak hozzáférést kell biztosítani a megelőző szerekhez, be kell fektetni a kutatásba és a fejlesztésbe, illetve támogatni kell a betegeket testileg és lelkileg, valamint aki nem tud dolgozni, azt anyagilag is. 

Rovatok