Index Vakbarát Hírportál

Közel ötszáz delfin vetette magát partra Új-Zélandon

2022. október 12., szerda 13:39

A hatóságok szerint mintegy 477 gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután az elmúlt napokban két új-zélandi strandon partra vetődtek.

A partra sodródott delfinek egyikét sem lehetett megmenteni, és mindegyikük vagy természetes úton pusztult el, vagy elaltatták őket − mondta Daren Grover, a bálnák mentésében segítő Project Jonah nonprofit csoport vezérigazgatója az AP hírügynökségnek

A delfinek a Chatham-szigeteken vetődtek partra, amelyeken mintegy 600 ember él, és amelyek Új-Zéland fő szigeteitől mintegy 800 kilométerre (500 mérföldre) keletre fekszenek.

A környezetvédelmi minisztérium szerint 232 delfin pénteken a Tupuangi Beachnél, hétfőn pedig további 245 delfin a Waihere-öbölnél vetődött partra. A pusztulások két héttel azután történtek, hogy Ausztráliában mintegy 200 gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután egy távoli tasmaniai tengerparton partra vetődtek.

Bár ezek természetes események, mégis szomorúak és nehezek a segítők számára

− írta a környezetvédelmi minisztérium.

Grover elmondta, hogy a távoli helyszín és a cápák jelenléte miatt nem tudtak önkénteseket mozgósítani azért, hogy a delfineket visszavigyék a vízbe, ahogyan azt korábban csinálták.

A Chatham-szigeteken annak a kockázata miatt, hogy a cápák az embereket és a delfineket is megtámadhatják, nem tudunk mentéseket végezni, ezért nem volt más megoldásunk, mint hogy elaltassuk az állatokat 

− mondta Dave Lundquist, a minisztérium tengerészeti tanácsadója.

Rovatok