Index Vakbarát Hírportál

„A taktikai atomfegyver alkalmazása felkerült a palettára”

2022. október 12., szerda 18:54

Vlagyimir Putyin hatalmát is megdöntheti, ha atomfegyvert vet be. – Erről is beszélt Tarjányi Péter az Index biztonságpolitikai műsorában, a Frontvonalban. A biztonságpolitikai szakértő szerint egy ilyen lépés alapvetően megváltoztathatja a NATO és a világ hozzáállását a háborúhoz.

„Sokan meglepődtek azon, hogy a kercsi híd ellen támadás indult, miközben ez már hónapok óta várható volt” – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Frontvonal című műsorunkban.

Ez egy nagyon-nagyon szimbolikus támadás volt, hasonlóképpen, mint ahogy a Moszkva rakétacirkáló elsüllyesztése. Ez is azt bizonyítja, hogy az ilyen fontos objektumok teljes egészében veszélyben vannak 

– fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: a Krím félszigetre vezető hídnak stratégiai fontossága van, hiszen a kétszer kétsávos közúton, valamint a vasúton teherszállítással is lehet hadianyag-muníciót szállítani a Krím félszigetre. Így történt ez az elmúlt hónapokban is, a hídon keresztül érkező hadianyagokkal Oroszország nagyobb hatékonysággal tudta ellátni saját erőit a déli fronton. 

Putyin elnök nem örülhetett a születésnapján, mert látja, hogy baj van Kelet-Ukrajnában és Dél-Ukrajnában is

– mondta Tarjányi Péter, majd rámutatott: veszélyes, ha az oroszok az elcsatolt területekkel kapcsolatban folyamatosan atomfegyverrel fenyegetik a világot. A szakértő hozzátette: már vannak olyan forgatókönyvek, amelyekben a taktikai atomfegyver alkalmazása felkerült a palettára.

Ennek is vannak fokozatai, az egyik fokozat például egy figyelmeztető atomrobbanás vagy -robbantás a Fekete-tenger nemzetközi vizein. Tehát nem lakott területen, hanem mondjuk Odessza partjaitól száz kilométerre. Nem kell a legrosszabbra készülni, miszerint valamelyik ukrán települést egyszerűen elsöpri az orosz haderő, viszont ha figyelmeztető taktikai atomrobbantás történik, az döbbenetesen új helyzetet eredményezne

– mondta Tarjányi Péter, hangsúlyozva:

Ebben a helyzetben mindenki újragondolná, hogyan áll a háborúhoz.

Megváltozhat a NATO hozzáállása, illetve több irányból másfajta gazdasági és kommunikációs lépéssorozatok indulnának el. 

Abban a pillanatban, ahogy atomfegyver alkalmazása történik, még akkor is, ha ez egy figyelmeztető robbantás, Kína, India, Irán mind-mind hátralép Oroszországtól

– jelentette ki Tarjányi Péter. Szerinte látható, hogy az oroszok lakta területeket kíméli az orosz politikai vezetés, viszont a nemzetiségeket nem. Arra is kitért, hogy az atomfegyver bevetése és az erre megjelenő nemzetközi visszajelzések okozhatnak olyan társadalmi feszültséget, amelyek következtében egyszerűen megdől Vlagyimir Putyin hatalma, anélkül, hogy a háború véget érne.

A Frontvonalból kiderül:

(Borítókép: Tarjányi Péter 2022. szeptember 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok