Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk megijedt Putyintól, atomháborútól fél

2022. október 12., szerda 11:16

A SpaceX vezetője korábban a több ezer Starlink-műholdból álló hálózatát a kijevi kormány részére bocsátotta – nemrég azonban úgy döntött, hogy egy hadművelethez nem ad műholdakat nekik, mert attól fél, hogy atomháború lesz belőle.

A Business Insider úgy értesült, hogy Elon Musk személyesen utasította vissza az ukrán kormány egy kérését nemrég. Az ukránok azt kérték, hogy a milliárdos az oroszok által 2014-ben bekebelezett Krím félszigeten folytatott hadműveletekhez is szolgáltasson nekik műholdakat, Elon Musk viszont – az Insider szerint – attól tart, hogy

ha az ukránok megpróbálják visszafoglalni a félszigetet, akkor abból atomháború lesz, és ezért megtagadta a kérés teljesítését. 

A Starlink-műholdaknak nagy szerepe volt az ukrán hadi sikerekben, ugyanis ezek által az ukránok olyan hadi zónákban is biztonságosan, a lehallgatás veszélye nélkül tudnak egymással kommunikálni, ahol korábban erre nem volt lehetőségük. Ezenkívül a szatellitek sokat segítettek a felderítés területén is. Az utóbbi hetekben viszont hirtelen számos probléma jelentkezett a rendszerben.

A múlt héten a Financial Times írt arról, hogy az utóbbi hetekben a frontvonalon több helyen is megszakadt a műholdas kapcsolat, és először azt feltételezték, hogy az oroszoknak sikerült megzavarniuk a rendszert – de aztán kiderült, hogy valójában Musk keze lehet a dologban. A milliárdos ugyanis szeptember végén, Ian Bremmer politikai elemzőnek nyilatkozva többé-kevésbé megerősítette azt, hogy szándékosan állították le a műholdakat.

Elon Musk erről az ügyről azt írta korábban a Twitteren, hogy nem árulhat el többet, mert titkosított katonai információkról van szó. A SpaceX és az ukrán védelmi minisztérium szintén nem akart nyilatkozni az ügyről a Business Insider megkeresésére.

Musk beszélt Putyinnal?

Időközben már az is felmerült, hogy Elon Musk akár Vlagyimir Putyinnal is tárgyalhatott a műholdak kérdéséről és egy esetleges békekötésről. Ian Bremmer szerint Musk neki személyesen azt mondta, hogy tényleg tárgyaltak az orosz elnökkel.

Azt mondta, hogy közvetlenül Putyinnal és a Kremllel beszélt Ukrajnáról

– állítja az elemző a Twitteren, aki szerint Putyin ekkor fenyegetőzött azzal, hogy atomfegyvert is bevet, ha az ukránok megpróbálják visszafoglalni a Krímet.

Elon Musk viszont a nyilvánosság előtt mindezt cáfolta, és nemrég letagadta azt, hogy beszélt volna az orosz elnökkel. A milliárdos azt mondta: utoljára másfél éve beszélt Putyinnal, és akkor sem Ukrajnáról, hanem űrprojektekről volt szó. 

(Borítókép: Elon Musk 2015. július 7-én. Fotó:  Scott Olson / Getty Images)

Rovatok