Index Vakbarát Hírportál

Holtan találták a pozsonyi melegbárnál gyilkoló férfit, tette előtt a Twitteren üzent

2022. október 13., csütörtök 10:39

Közösségi oldalán számolt be a lövöldözés okairól az LMBTQ-közösséget gyűlölő férfi, aki Pozsonyban két embert megölt. Twitteren egy zsidóellenes és LMBTQ-közösséget támadó kiáltványt osztott meg. Csütörtök reggel a rendőrök holtan találták meg az elkövetőt.

Mint arról beszámoltunk, egy férfi szerda este hétkor tüzet nyitott egy pozsonyi melegbárnál, a támadásban két 30 év alatti férfi meghalt, egy pincérnő pedig megsebesült. Szlovákia fővárosában még mindig fennállnak a különleges biztonsági intézkedések a lövöldözés miatt.

Szerda este átvette a nyomozást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). A rendőrség csütörtök reggel megtalálta az elkövető holttestét, a férfi korábban a közösségi médiában számolt be arról, hogy ő hajtotta végre a Zámocká (Vár) utcai támadást. A rendőrség közleményében azt írta, hogy a várost nem fenyegeti újabb támadás.

A lövöldöző feltehetően Juraj K., akinek az apja a Stefan Harabin vezette Vlast listáján indult a 2020-as választáson. A rendőrség a napunk.sk szerint vizsgálja, hogy a támadó az apja fegyverével követte-e el a tettét.

Matús Vallo pozsonyi főpolgármester részvétet nyilvánított az áldozatok családjainak a következő szavakkal: „Együtt érzek az LMBTQ+-közösséggel is, akiket megrázott ez az eset. Bár egyelőre nem megerősített a támadás indítéka, a szerencsétlen eset egy olyan helyen történt, ahol elfogadták őket, és biztonságban érezték magukat.”

A Denník N több különböző forrás alapján közölte, hogy a lövöldözés áldozatai az LMBTQ-közösség Tepláren nevű kedvelt szórakozóhelyének vendégei voltak.

A szlovák lap szerint a támadást megelőzően a férfi egy 65 oldalas zsidó- és LMBTQ-ellenes kiáltványt osztott meg a Twitteren, sőt a támadással egy időben is posztolt a közösségi oldalán.

Titkosított fiókján „gyűlölet-bűncselekmény”, „melegbár” és „Pozsony” hashtagekkel írt egy bejegyzést szerda este 19:39-kor, ami után egy perccel később azt írta, hogy nem érez semmilyen megbánást. Kedden angol nyelven kiírta, hogy „eldöntöttem”, szerda délelőtt pedig azt, hogy „elvégeztetik”. Pár héttel a támadás előtt egy képet is posztolt magáról, ahogy az LMBTQ-bár előtt áll.

Öt órával korábban egy 65 oldalas gyűlöletkeltő kiáltványt osztott meg, hogy az olvasóit a zsidó- és LMBTQ-közösségek elleni erőszakra buzdítsa. A dokumentum szerint 2003-ban született, szlovák származású fiatalemberről van szó, aki saját bevallása szerint 2019 óta készült a támadásra, de leginkább Payton Gendron buffalói lövöldözése inspirálta.

A profilt azóta felfüggesztették, de sokan írtak a bejegyzéseiről.

Rovatok