Index Vakbarát Hírportál

Az EU háborús szereplővé mutálódik, az osztrák ellenzék nem kér ebből

2022. október 14., péntek 11:00

Az osztrák ellenzék össztüzet zúdított a kormányra a kabinet szankciós politikája miatt, mert úgy vélik, hogy a brüsszeli álláspont támogatása miatt Ausztria egyre inkább részesévé válik a háborúnak, az alkotmányban viszont az állandó semlegességet rögzítették.

Nem csitulnak az indulatok az Európai Unió tagállamaiban, ahol óriási a feszültség az uniós szankciós politika miatt. Az osztrák ellenzék hetek óta azt követeli, hogy a kormány szorgalmazza az Európai Uniónál, hogy gondolja újra a szankciós politikát, mert az emberek már a saját bőrükön is megérzik a káros hatásait – írja a V4 Agency. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevű jobboldali párt szerint a brüsszeli hangok egyre keményebbek, a szükségesnek vélt intézkedések pedig egyre veszélyesebbek.

az Európai Unió egyre inkább háborús szereplővé mutálódik, és egész Európát – így Ausztriát is – bevonja ebbe a konfliktusba, amelyhez az osztrák kormány még asszisztál is

– vélekedett Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FBÖ) képviselője a legutóbbi uniós szankciós csomag kapcsán.

A képviselő rámutatott, hogy az európaiak gazdasági szinten már hetek óta érzik az árak megugrásának és az energiaforrások szűkösségének hatását, miközben Oroszország rengeteg profitra tesz szert. Ha Oroszország végül úgy dönt, hogy teljesen leállítja a szállításokat, akkor a kieső energiahordozókat Ausztria képtelen lesz pótolni rövid és középtávon egyaránt.

Ez maradandó károkat okoz számunkra. Az iparosodás előtti korszakba fogunk katapultálni, fagyos téli időszakokkal

– figyelmeztetett az FPÖ képviselője, aki szerint ha a háborús retorika továbbra is ilyen ütemben folytatódik, csak idő kérdése, hogy Oroszország más államokat mikor tekint a háború résztvevőinek, például Ausztriát, amelynek kötelessége lenne semlegesnek maradnia, ahogy az az alkotmányban is rögzítve van.

Az FPÖ pártelnöke, Herbert Kickl sem hagyta szó nélkül a kormány munkáját. Kickl szerint a Karl Nehammer vezette kabinet kettős árulást követ el az osztrák lakossággal szemben. Szerinte az általuk követett irányvonal egy iszlamista öngyilkos merénylő mentalitásához hasonlít, hiszen egyszerűen felrobbantják a saját jólétét, gazdaságát az országnak, és több százezer munkahelyet tesznek tönkre.

A kormány a hamis próféták, a Bidenek, Von der Leyenek és Baerbockok üzeneteit terjeszti

– tette hozzá az FPÖ elnöke, aki az oroszellenes szankciókat „Ausztria és Európa tömeges elszegényedésének programjaként” jellemezte.

Kickl szerint a kormány a migráció kérdésében is elárulta az osztrákokat, hiszen Karl Nehammer 2020-ban „menekültstopot” ígért. Csak idén szeptemberig mintegy hetvenezer menedékkérelmet nyújtottak be, ebbe pedig nem számolták bele az ukrajnai menekülteket.

Hazudtak a lakosságnak, vagy inkább képtelenek mindezt ténylegesen megvalósítani? Nincs más magyarázat arra, hogy a menedékkérelmek számát tekintve ma rosszabbul állunk, mint 2015-ben

– idézi a lap Kicklt.

Európa-szerte probléma, de csak Magyarországon kérdezik meg róla az embereket

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjúban is kitért a szankciókra, aminek kapcsán elmondta, hogy Magyarországon kívül nincs még egy olyan európai ország sem, amely megkérdezi polgárait a szankciókról, miközben nagyon sokan elégedetlenek azzal. 

Véleménye szerint végső megoldást az jelentene, ha az Európai Unió elállna a szankcióktól. A szankciókat hathavonta kell megújítani, így az EU-nak van esélye javítani rajtuk. A legközelebbi tárgyalás erről decemberben lesz. Ismételten hangsúlyozta: a szankciók jobban fájnak nekünk, mint Moszkvának, és nem vezetnek a háború végéhez.

(Borítókép: Petra Steger 2019. május 24-én Bécsben. Fotó: Michael Gruber / Getty Images)

Rovatok