Index Vakbarát Hírportál

„Enni akarunk” – Hszi Csin-ping ellen tüntettek Pekingben

2022. október 14., péntek 06:16

Ritkán látott tüntetés zajlott Pekingben Hszi Csin-ping elnök és a kínai koronavírus-korlátozások ellen, néhány nappal a Kommunista Párt történelmi jelentőségű kongresszusa előtt.

A demonstrációról készült képeken két tiltakozó transzparens látható egy hídon a város északnyugati részén. A tiltakozást a jelek szerint a hatóságok gyorsan leállították. A kongresszus közeledtével egyre nagyobb az elégedetlenség a fővárosban − közölte a BBC

A szigorú biztonsági intézkedések és a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt sokan felháborodtak. A hatóságok szigorították a városba való bejutást, sok ember mozgását korlátozták vagy karanténba kényszerítették őket.

Az egyik transzparensen az állt, hogy

nem teszteket, hanem enni akarunk. Nem korlátozásokat, hanem szabadságot akarunk. Nem hazugságokat, hanem méltóságot akarunk. Nem kulturális forradalmat, hanem reformokat akarunk. Nem vezetőket, hanem szavazásokat akarunk. Csak akkor nem vagyunk rabszolgák, ha állampolgárok lehetünk.

A másik arra szólította fel a lakosokat, hogy sztrájkoljanak az iskolában és a munkahelyen, és távolítsák el a diktátort és „nemzetárulót”, Hszi Csin-pinget.

A helyszínről készült videókon hirtelen sűrű füstfelhők jelentek meg a hídon, és hallani lehetett, ahogy egy férfi jelszavakat skandál egy hangosbeszélőbe.

A BBC tudósítói, amikor később a helyszínre látogattak, nem találták nyomát a demonstrációnak, de a környéken látható volt a rendőri jelenlét.

Még erősebb lesz a kínai vezető

A Kínai Kommunista Párt vasárnap kezdődő egyhetes XX. pártkongresszusára mintegy 2300 vezető tisztségviselő és pártdelegált érkezik a fővárosba. Kína vezetője, Hszi Csin-ping várhatóan megbízatását egy harmadik ciklusra is megkapja, ezzel szakítva az évtizedes hagyományokkal, és megerősítheti már eddig is rendkívül szilárd hatalmát.

A kínai fővárosban általában szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a fontos eseményekre. Az utcákon a biztonsági intézkedéseket megerősítették: felfegyverzett rendőrök járőröznek a metróállomásokon és annak a csarnoknak a közelében lévő negyedekben, ahol a kongresszust fogják tartani.

A hatóságok keményen fellépnek a kínai tűzfalakat megkerülő virtuális magánhálózatok használóival szemben, hogy korlátozzák az internetnek a kommunista párt által ellenőrzött részéhez való hozzáférést.

Nagyon szigorúak az intézkedések 

A kongresszus közeledtével azonban a hatóságok igyekeznek megfékezni a koronavírus kisebb kitöréseit, ezért a városi hatóságok sokkal szigorúbb intézkedéseket hoznak, mint Kína legtöbb más részén. Több tízmillió lakost tesztelnek minden három napban, minden épületbe való belépéskor szűrővizsgálatokat végeznek, és a maszkviselési kötelezettséget is szigorúan betartatják. Emellett erősen korlátozzák a városba belépők számát, és a lakosokat sem engedik ki a városból. 

Sokan, akik a legutóbbi nemzeti ünnepen más városokba utaztak, azt tapasztalták, hogy az online egészségügyi kódjaik − amelyek elengedhetetlenek az országon belüli utazáshoz − hirtelen azt jelezték, hogy koronavírus-kockázatot jelentenek, ami megakadályozta őket abban, hogy vonatra vagy repülőre szállhassanak, hogy visszautazhassanak Pekingbe.

Mások, akiknek sikerült visszatérniük a fővárosba, az online beszámolók szerint napokkal a visszatérésük után hasonló változást tapasztaltak az egészségügyi kódjukban, ami arra kényszerítette őket, hogy karanténba vonuljanak.

Nem értem, hogy miért tették ezt. Nem tudok dolgozni menni. El fogom veszíteni a munkámat. Teljesen el vagyok keseredve. Mikor lesz ennek vége?

− írta egy kommentelő a Weibón, míg egy másik hozzátette, hogy mindezt csak azért kell elszenvedniük, mert valakiknek gyűlést kell tartania.

Az egyik hozzászóló kérdezte, hogy

Miért kínozzák az egyszerű embereket? A hatóságok észszerűtlenül hajtották végre ezt a politikát. A hitelességüknek annyi. Hogyan bízhatnának bennük az emberek? 

A kínaiak belefáradtak a korlátozásokba

A kínai átlagemberek egyre inkább belefáradnak a zéro-Covid-stratégiába, amely miatt még mindig kemény zárlatok és intézkedések vannak az országban, jóval azután, hogy máshol már enyhítettek a korlátozásokon.

A közelmúltban több incidens, köztük egy karanténtáborba tartó busz balesete, amely 27 ember halálát okozta, a közvélemény haragját váltotta ki.

Az elégedetlenség ellentétben áll a pártkongresszus ünnepi hangulatával, amelyet az állami média és az intézmények sugároznak.

A kongresszus alkalmából vörös transzparensek jelentek meg a fővárosban, és a népszerű mobilalkalmazások is vörösre változtatták a kijelzők színét. A televízióban főműsoridőben sugározzák azt a sorozatot, amely Hszi hatalomban töltött elmúlt tíz évét foglalja össze, miközben számos hasonló témájú kiállítást rendeznek országszerte.

(Borítókép: Hszi Csin-ping. Fotó:  Greg Bowker - Pool / Getty Images)

Rovatok