Index Vakbarát Hírportál

Milliós fuvardíjat számítottak fel az albán embercsempészek egy-egy honfitársuknak

2022. október 15., szombat 12:14

Több mint egy évig tartott, amíg a brit nyomozók azonosították egy albán embercsempész-bűnszervezet vezetőit. Letartóztatásukkal felszámolták a bandát, amely Spanyolországon át szállította a jobbára albán migránsokat az Egyesült Királyságba.

A szállítási díj a feltételezések szerint 3–15 ezer euró, mai árfolyamon 1,3–6,4 millió forint volt fejenként. Hét gyanúsítottat tartóztattak le két nap alatt – értesült a BBC.

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, az NCA nyomozói a spanyol Guardia Civillel együttműködve tárták fel a hálózatot.

A bűnszövetkezet főként albán migránsokat csempészett az észak-spanyolországi Bilbao és Santander érintésével az Egyesült Királyságba. Spanyolországból kompon és teherhajón szállították az embereket Portsmouth, Southampton és Liverpool kikötőibe – közölte az NCA.

A brit és a spanyol hatóságok félszáz embert azonosítottak, aki az embercsempészek segítségével jutott el a szigetországba. A tényleges szám azonban ismeretlen – ismerték el a nyomozók.

A hatóságok szerint a migránsok közvetlenül Albániából érkeztek Spanyolországba, néhányukat azonban a spanyol kikötők körüli táborokból toborozták.

Az embercsempészek szállást és élelmet biztosítottak az utasoknak mindaddig, amíg fel nem rakták őket az Egyesült Királyságba tartó hajójukra.

A hét letartóztatott közül kettőt Madridban, ötöt pedig Baszkföldön fogtak el. Két férfit az NCA az embercsempészbanda vezetőinek tart.

Mindannyian túlnyomórészt Albániában éltek, de miután Spanyolországban kerültek őrizetbe, helyi bíróságok elé állítják őket.

Modern rabszolgák

A razziák során telefonokat, számítógépeket, bankkártyákat, készpénzbevételekre utaló dokumentumokat, személyazonosító okmányokat és különböző nemzetiségű útleveleket foglaltak le.

„Egy olyan bűnözői csoporttal álltunk szemben, amely kész volt arra, hogy teherautókon csempésszen migránsokat az Egyesült Királyságba komp- és teherhajó-átkelőhelyeken” – közölte az NCA nemzetközi regionális vezetője.

A szállítás veszélyei magától értetődőek – mondta Steve Reynolds, aki hozzátette: a spanyol kollégákkal együttműködve az NCA-nak sikerült „felszámolni a műveletet és megakadályozni, hogy további életek kerüljenek veszélybe”.

Az idén kis lélekvesztőkön 33 500 ember kelt át a La Manche csatornán az Egyesült Királyságba. Ez minden idők legmagasabb száma.

A modern rabszolgaságra jellemző szabályokkal „élnek vissza a rendszerrel játszadozó emberek” – jelentette ki a brit belügyminiszter a Konzervatív Párt múlt heti konferenciáján.

A csónakos migránsok legnagyobb csoportja Albániából, „egy biztonságos országból” érkezik.

Sokan közülük azt állítják, hogy modern rabszolgák – mondta Suella Braverman.

Annak ellenére tartják magukat újkori kizsákmányoltnak, hogy átszámítva több ezer fontot fizetnek az önkéntes, ám veszélyes útért a csatornán át.

A belügyminiszter ezzel szemben azt állítja: sokan közülük nem modern rabszolgák. „Az állításuk, hogy emberkereskedelem áldozatai lettek, hazugság” – mondta Braverman arra utalva, hogy a migránsok tudatosan érkeznek a szigetországba.

(Borítókép: Migránsok probálnak átkelni csónakkal a La Manche csatornán a Doveri-szoros közelében 2020. szeptember 7-én. Fotó:  Luke Dray/Getty Images)

Rovatok