Index Vakbarát Hírportál

Washington felülvizsgálja kapcsolatait Szaúd-Arábiával, de kapkodni nem fog

2022. október 16., vasárnap 18:45

Az amerikai elnök módszeresen fogja felülvizsgálni az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolatait, a döntést nem sieti el, és politikai egyeztetések után hozza meg – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Jake Sullivan a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: Joe Biden tárgyalni fog mindkét politikai oldal képviselőivel, „nem fog elhamarkodottan cselekedni, hanem szisztematikusan és stratégia alapján lép, időt hagyva az egyeztetésekre”.

Jake Sullivan megjegyezte, hogy a felülvizsgálat során a lehetőségek között szerepel a változás a Szaúd-Arábiának juttatott biztonsági segítségnyújtásban is.

A nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyezte: Biden nem tervezi, hogy a G20-csoport novemberben esedékes indonéziai tanácskozásán külön is találkozzon Mohamed bin Szalmán szaúdi miniszterelnökkel, aki egyben a trónörökös is.

A szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke hétfőn éles hangú közleményben követelte az amerikai fegyvereladások befagyasztását Szaúd-Arábia felé. Bob Menendez azzal vádolta a szaúdi királyságot, hogy a kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsában (OPEC+) elfoglalt vezető szerepét arra használja fel, hogy Oroszország és annak ukrajnai katonai beavatkozása mellé álljon.

Szaúd Arábia cáfolta, hogy Moszkva pártján állna

Szaúd-Arábia külügyi államtitkára és egyben klímaügyi minisztere, Adel al-Dzsubeir szerdán a CNN-nek adott interjúban visszautasította, hogy országa politikai megfontolásokat követne, és Oroszország pártjára állna, amikor kőolaj-kitermelésről szóló döntésekről van szó. Mint mondta,

az OPEC+ kizárólag a kőolajpiacok stabilitását tartja szem előtt, és azt akarja elkerülni, hogy nagy mértékű kilengések legyenek az olajárban.

Az OPEC+ október 5-i ülésén arról döntött, hogy novembertől napi kétmillió hordóval mérsékli a kitermelést, aminek indokául a világpiaci kőolajárak meredek csökkenését hozta fel.

A kitermelés visszafogásának mértéke a koronavírus-járvány óta a legnagyobb volt, elemzők ennek felére számítottak.

Rovatok