Index Vakbarát Hírportál

III. Károly elodázná az elkerülhetetlent

2022. október 16., vasárnap 18:14

III. Károly király halogatja a költözést a Buckingham-palotába, az uralkodó ugyanis megvárja, amíg 2027-ben befejeződik az épület renoválása – a felújítási munkák nagyságrendileg 370 millió fontot (körülbelül 178 milliárd forintot) emésztenek fel, állítják az ügyre rálátó források.

Egy forrás a The Sunnak azt mondta, hogy a királyi pár elsődleges rezidenciája továbbra is a Clarence House marad – mindössze 400 méterre a Buckingham-palotától, ahol 19 éve élnek.

A pár 2003-ban költözött az ötágyas rezidenciára, egy évvel az anyakirálynő halála után. Úgy tudni, hogy III. Károly és Kamilla brit királyné három éjszakát a Clarence House-ban, két éjszakát a Windsor-kastélyban, a hétvégéket pedig a norfolki Sandringhamben tölti majd.

A felújítás messze elmarad a tervezett ütemtervtől, de az uralkodónak a Buckingham-palotában kellene laknia – jegyezte meg a forrás a Daily Mail szerint.

Bár a király a felújítás ideje alatt nem a Buckingham-palotában fog életvitelszerűen lakni, úgy tudni, hogy a rendelkezésre álló helyiségeket továbbra is használni fogja munkára és találkozókra.

Jövőre koronázzák meg III. Károlyt

II. Erzsébet királynő halálát követően automatikusan a legidősebb fia, Károly herceg, azaz III. Károly került a trónra. A koronázási ceremóniára 2023. május 6-án kerül sor. Az uralkodó szakított a hagyományokkal, mivel elődeit, II. Erzsébetet és VI. Györgyöt is hétköznap koronázták meg, azonban május 6. szombatra fog esni.

Emiatt a május elsejei munkaszüneti napot ötödikére vagy nyolcadikára helyezhetik át, ezzel meghosszabbítva a hétvégét.

(Borítókép: III. Károly király a Buckingham-palotában 2022. szeptember 9-én, Balmoralban, Londonban, Angliában. Fotó: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Rovatok