Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök „vadászat” közben fogták el a sorozatgyilkost

2022. október 16., vasárnap 11:36

A kaliforniai hatóságok szombaton letartóztattak egy férfit hat ember életét követelő gyilkosságsorozattal összefüggésben.

A gyanúsítottat, a 43 éves Wesley Brownlee-t egy rendőrségi megfigyelőcsoport követte, amely szombat hajnali 2 óra körül megállapította, hogy „vadászni” ment, és „gyilkolni akart” − mondta Stanley McFadden stocktoni rendőrfőnök sajtótájékoztatón.

A cselekvése megegyezett az általunk megfigyelt mintákkal. Parkokban, sötét helyeken sétált, megállt, körülnézett, majd újra elindult. Ezen a ponton úgy gondoltuk, hogy a lakosság biztonsága érdekében a legjobb, ha letartóztatjuk

− mondta McFadden. 

Brownlee sötét ruhát viselt, maszk volt a nyakában, és lőfegyver volt nála, amikor őrizetbe vették − írta meg a CNN

Biztosak vagyunk benne, hogy sikerült megakadályoznunk egy újabb gyilkosságot

− mondta a rendőrfőnök.

A hatóságok nem közölték a gyilkosságok indítékát.

50 millió forintnyi összeget ajánlottak fel a nyomravezetőnek

A Kalifornia állam fővárosától, Sacramentótól 77 kilométernyire lévő Stockton rendőrsége korábban közölte, hogy véleményük szerint a városban július 8. és szeptember 27. között elkövetett öt gyilkosság összefüggő sorozatot alkot. Mind az öt áldozat egyedül volt, és vagy az esti vagy a kora reggeli órákban lőtték le őket. Az áldozatok közül négy 21 és 54 év közötti spanyol ajkú férfi volt, az ötödik pedig egy 35 éves fehér férfi.

A támadássorozathoz két, még 2021-ben történt eset is is kapcsolódik. Egy 40 éves spanyol ajkú férfit 2021. április 10-án öltek meg Oaklandben, valamint 2021. április 16-án egy 46 éves fekete nő ellen történt fegyveres támadás Stocktonban. Ő volt a támadássorozat egyetlen túlélője.  

A hatóságok múlt héten jelentették be, hogy a letartóztatáshoz vezető információkért járó jutalmat 115 ezer dollárra (50 millió forintra) emelték. Az így kapott tippek segítettek a rendőrségnek a gyanúsított elfogásában − közölték sajtótájékoztatójukon a tisztviselők.

Tori Verber Salazar, San Joaquin megye kerületi ügyésze elmondta, hogy a helyettesei jelenleg is vizsgálják a bizonyítékokat, és azon dolgoznak, hogy meghatározzák, milyen vádakkal gyanúsítják meg a férfit.

Brownlee-t a San Joaquin megyei seriff hivatalának börtönügyi nyilvántartása szerint óvadék kiszabása nélkül tartják fogva a megyei börtönben.

A gyanúsított ellen kedd délután emelnek vádat, mondta Salazar. Ezt követően újabb sajtótájékoztatót tartanak, ahol a tisztviselők bejelentik a vádemelés részleteit − tette hozzá a kerületi ügyész.

Rovatok