Index Vakbarát Hírportál

Új nehézségekkel szembesülnek az oroszok Ukrajnában

2022. október 17., hétfő 06:50

A nemzetbiztonsági szakértők szerint a hidegebb hónapok változást hoznak az orosz–ukrán háborúban, a télies időjárás miatt nehezebb lesz mozgatni a csapásmérő eszközöket, így azok sebezhetőbbé is válhatnak. Az elemzők szerint az uniós szankciókat is megérzi az orosz hadiipar.

Az ATV Híradójának nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők úgy fogalmaztak, a szankciók működnek. „Az orosz hadiipari termékeket nem tudják fejleszteni, hiányoznak olyan alkatrészek, amelyek nélkülözhetetlenek mondjuk egy repülőgép működéséhez” – jelezte Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

A szankciók közép- vagy hosszú távon fejtik ki igazán hatásukat, az orosz hadsereg összeomlása nem egyik pillanatról a másikra történik meg, hangzott el a szakértőktől. Kis-Benedek József megjegyezte, az ősz és a tél változást hoz a hadviselésben.

„A haditechnikai eszközökkel, különösen akkor, amikor a talaj felázik, nedvessé válik, nem olyan könnyű mozogni, magyarul meg kell maradni az utakon, az utánpótlást illetően eddig is a vasútra, de ezután még inkább a vasútra tudnak korlátozódni” – fejtette ki.

Az ATV által megszólaltatott szakértők egyöntetű véleménye szerint a béketárgyalás hozhatja el a háború végét, de azt egyelőre nem látni, hogy mikor ülhetnek tárgyalóasztalhoz a harcban álló országok képviselői.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára nemrég úgy fogalmazott, Magyarország közbiztonságára a legnagyobb veszélyt a szankciók és az Európai Unió (EU) migrációs politikája jelentik.

„Ahol az embereknek van munkájuk, ott alacsonyabb szintű a bűnözés, ám az EU szankciós politikája a munkahelyek megszűnésével fenyeget” – mondta.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Orosz katonák haladnak el Donyeckben, Volnovaha körzetben 2022. március 26-án. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok