Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív hulladékot találtak egy általános iskolában

2022. október 17., hétfő 10:26

A környezeti vizsgálatokat végző tanácsadók jelentése szerint jelentős radioaktív szennyeződés van egy St. Louis-i külvárosi általános iskolában, ahol a második világháború alatt nukleáris fegyvereket gyártottak.

A Boston Chemical Data Corporation által készített jelentés megerősítette a Florissantban, a Hazelwood iskolai körzetben található Jana Általános Iskolában történt szennyezésről szóló félelmeket, amelyeket a hadsereg mérnöki testületének korábbi tanulmánya vetett fel − közölte az AP hírügynökség

Az új jelentés az iskolából augusztusban vett mintákon alapul − írja a St. Louis Post-Dispatch. A Boston Chemical nem közölte, hogy kik kérték és finanszírozták a jelentést.

Olyan közhelyesen hangzik, de amikor elolvastam a jelentést, elállt a lélegzetem

− mondta Ashley Bernaugh, a szülői munkaközösség elnöke, akinek egy fia az iskolába jár.

Az iskola a Coldwater Creek patak árterében fekszik, amelyet a második világháború alatti fegyvergyártásból származó nukleáris hulladék szennyezett. A hulladékot a St. Louis Lambert nemzetközi repülőtér közelében, a Missouri folyóba torkolló patak mellett rakták le. A hadsereg már több mint 20 éve tisztítja a patakot a hulladéktól.

A hadsereg jelentése szintén talált szennyeződést a területen, de sokkal alacsonyabb szinten, és nem vett mintát az iskola közvetlen környezetéből. A legfrissebb jelentés a Jana könyvtárából, konyhájából, osztálytermeiből, pályáiról és játszóteréről vett mintákból dolgozott.

Nagyon magas a radioaktív izotópok szintje

Az ólom-210-es radioaktív izotóp, a polónium, a rádium és más toxinok szintje „messze meghaladta” a Boston Chemical által várt szintet. Az iskolában vett porminta is szennyezettnek bizonyult.

Ezeknek a radioaktív anyagoknak a belélegzése vagy lenyelése komoly egészségi károkat okozhat, áll a jelentésben.

Jelentős helyreállítási programra lesz szükség ahhoz, hogy az iskolában uralkodó körülmények összhangba kerüljenek az elvárásokkal

− áll a jelentésben.

Az új jelentés várhatóan kiemelt téma lesz a keddi hazelwoodi iskolaszék ülésén. Az iskolakerület közleményben közölte, hogy konzultálni fog ügyvédjeivel és szakértőivel a következő lépések meghatározásáról.

A biztonság abszolút elsődleges prioritás a személyzet és a diákok számára

− mondta szombaton Betsy Rachel, a tanács elnöke.

Christen Commuso, a Missouri Koalíció a Környezetvédelemért nevű szervezet munkatársa júniusban mutatta be a testület tanulmányának eredményeit az iskolaszéknek, miután az információszabadságról szóló törvény alapján hozzájutott egy példányhoz.

Nem szeretném, ha a gyermekem ebbe az iskolába járna. Ezeknek a mérgeknek a hatása halmozottan jelentkezik

– mondta. 

Rovatok