Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadások érték Kijevet, döntöttek a magyar nagykövetségről

2022. október 17., hétfő 08:18

Magyarország kijevi nagykövetségét egyelőre nem zárják be, de szükség esetén módosíthatnak a döntésen.

Szijjártó Péter – aki épp Luxemburgba indul a külügyminiszteri tanács ülésére – a repülőtérről bejelentkezve elmondta: az orosz–ukrán háború lesz napirenden, az elmúlt hetek eseményei pedig nem a béke, hanem az eszkaláció irányába mutatnak.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a magyar kormány békét akar, arra kérnek mindenkit a nemzetközi politikában, hogy tartózkodjanak az eszkalációt okozó döntésektől, és a béketörekvésekre kerüljön a hangsúly, de erre még várni kell.

A reggeli órákban is bombatámadások, rakétatalálatok érték Kijev belvárosát

közölte Szijjártó Péter, aki néhány perccel a videós bejelentkezés előtt egyeztetett Íjgyártó Istvánnal, Magyarország ukrajnai nagykövetével.

Íjgyártó István elmondta a külügyminiszternek, hogy a reggeli órákban négy becsapódást lehetett hallani, a nagykövet és a nagykövetség valamennyi munkatársa épségben, biztonságban van, a nagykövetség épületét nem érte találat. Időnként néhány órára kimarad a mobilszolgáltatás és az áramellátás, de a működés alapvető körülményei biztosítottak, ezért úgy döntöttek, hogy fenntartják a nagykövetség működését.

Szijjártó Péter jelezte, szükség esetén segítenek a bajba jutott magyar állampolgároknak, a nagykövetség feltöltötte az élelmiszerkészleteket, és mobil ágyakat is beszereztek. A miniszter arra kérte a nagykövetet, ha drámai változás áll be, azonnal jelezze, és ha kell, akkor módosítják döntésüket a nagykövetség működtetését illetően.

A háborús eseményekről szóló hétfői percről percre közvetítésünket itt találja.

(Borítókép: Robbanások Kijevben 2022. október 17-én. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok