Index Vakbarát Hírportál

A Wikipédiáról másolhatta ki a doktori disszertációját a román belügyminiszter

2022. október 18., kedd 07:49

Jelentős részben a Wikipédia szócikkeiből másolhatta ki a doktori disszertációjának szövegét Lucian Bode román belügyminiszter – közölte egy román ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

A napokban vetődött fel, hogy a román belügyminiszter doktori disszertációjának nagy részét plagizálhatta. A dolgozat nehezen hozzáférhető, de az USR lemásoltatta és megvizsgálta azt, ezután pedig kijelentették:

az írás jelentős része plágium, és egyenesen a Wikipédiáról másolták át a szöveg bizonyos részeit.

A párt közleménye szerint Lucian Bode hosszú részeket fordított és/vagy másolt az internetes enciklopédiáról. A Wikipédiáról származó részekben semmilyen hivatkozás sincs, sem idézőjellel, sem a könyvészetben nem jelölték meg a forrásokat, és a lábjegyzetek sem felelnek meg egyes, idézőjelben feltüntetett szövegeknek.

Ezen túl a disszertáció számos passzusa visszaköszön más tudományos munkákból, ha a szövegrészekre rákeresnek a Google-ben. A belügyminiszter korábban minden plágiumvádat határozottan visszautasított – számolt be a foter.ro.

Vizsgálatot indított a Babes–Bolyai Tudományegyetem 

Arról már a maszol.ro számolt be, hogy hétfő este a Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) is bejelentette, hogy már vizsgálják az ügyet. 

Azt írták: az egyetem mindeddig nem kapott a szóban forgó dolgozat eredetiségét kétségbe vonó megkeresést, ezért a vizsgálatot belső kezdeményezésre indították el a sajtóban megjelent cikkek nyomán. 

Amennyiben a belső vizsgálat megerősíti az akadémiai etika megsértésének gyanúját, akkor az ügy a BBTE etikai bizottsága elé kerül.

Arról viszont, hogy tényleg plágium történt-e, a hivatalos döntést nem ők hozhatják meg, hanem az illetékes hatóság, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU).

Rovatok