Index Vakbarát Hírportál

Magyarországról ellopott harang került elő az FBI segítségével

2022. október 19., szerda 21:19

Magyar–amerikai együttműködésnek köszönhetően 21 év után visszakerült az Egyesült Államokból Magyarországra egy harang, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájából loptak el – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a harang napokon belül visszakerül Jásztelekre. Az 1937-ben öntött harangot 2001 szeptemberében a helyi Havas Boldogasszony-kápolna tornyából lopták el.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: a korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, több mint húsz évvel később azonban Louisiana államban a helyi magyar közösség egyik tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott, és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony-kápolna elveszettnek hitt harangját

– írta a miniszter.

Külgazdasági és Külügyminisztérium még 2022 februárjában kapott értesítést a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül egy jászteleki feliratos harangról”.

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült bizonyítania a lopást és az országból történt engedély nélküli kivitelt, majd összegyűjtötte a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat is, és ezeket az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátotta. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy az FBI lefoglalhassa a lopott harangot.

Rovatok