Index Vakbarát Hírportál

Kárpátalja kormányzója is megszólalt az eltávolított munkácsi turulszoborról

2022. október 19., szerda 17:45

A kárpátaljai közvélemény jól vizsgázott ebben a megosztó helyzetben – mondta Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a turulszobor eltávolításával kapcsolatban.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, néhány nappal ezelőtt a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szerelje le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cserélje le az ukrán állami címerre. A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki a magyar kormány tagjaiból: a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pótápi Árpád János megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését. A külgazdasági és külügyminiszter szerint felesleges provokáció történt. A nagy port kavaró üggyel kapcsolatban most Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is megszólalt – írja a kiszo.net

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője kötetlen sajtóbeszélgetésen vett részt Ungváron, amelyen az újságírók az elsők között tették fel neki azt a kérdést, hogy mit szól a turulszobor eltávolításához. 

Számos, a kárpátaljai helyzet destabilizálására irányuló provokációt kellett kivédenem a háború nyolc hónapja alatt, már nem számolom, pontosan mennyit. A béke és stabilitás megőrzése, a nyugodt hátország a legfontosabb feladat számomra és a csapatom számára annak érdekében, hogy a frontvonalon harcoló katonáink biztonságban tudják a családtagjaikat. Ezért nincs most itt az ideje a társadalmat fenyegetően megosztó, a szét- vagy kettészakadás rémét keltő kérdések felvetésének, amelyek párbeszéd helyett konfliktusokat gerjesztenek 

– fejtette ki a megyevezető, kiemelve, hogy a kárpátaljai kisebbségek hosszú idő óta konfliktusmentesen élnek egymás mellett. Nem szabad az itt élők valamelyikét felelőssé tenni a két szomszédos ország közti vitában – tette hozzá. 

 A nemzeti kisebbségek tagjai vállvetve harcolnak a többségi nemzet katonáival Ukrajna védelméért. Szükséges-e olyan kérdéseket felvetni, amelyek gyengítik ezt a védelmet? Határozottan nem! Most minden gondolatunknak, minden cselekedetünknek a győzelemre kell törekednie, és nem szabad vitákat generálni, amelyek ellentéteket szülnek

– utalt a Munkácsi Város Tanács Végrehajtó Bizottságának sebtében meghozott döntésére. Szerinte a kárpátaljai közvélemény remekül vizsgázott ebben a megosztó helyzetben, mert még az eltérő vélemények sem indítottak el semmiféle radikalizálódást. Az ötletgazdák nem érték el a céljukat – tette hozzá.

Az itteniek bölcsességének és tisztánlátásának köszönhető, hogy nem ültek fel ennek a provokációnak, mert ezzel csak az ellenség malmára hajtanák a vizet. Ezt támasztja alá az is, hogy a turul eltávolításáról szóló hír azonnal megjelent az orosz médiában – magyarázta. 

 „A közösségnek magának kell eldöntenie, hogyan tovább” – hangsúlyozta, hozzátéve: ebben a kérdésben szeretné megőrizni a semlegességét. Ugyanakkor nem lát jogellenességet a döntés meghozatala körül, az más kérdés, milyen körülmények között született meg a határozat.

Rovatok