Index Vakbarát Hírportál

Máris elindult a találgatás, ki lehet Liz Truss utódja

2022. október 20., csütörtök 16:18 | aznap frissítve

A Konzervatív Párt vezetője és Nagy-Britannia miniszterelnöke csütörtök kora délután lemondott posztjáról. Alig volt időnk megemészteni a hírt, máris elkezdődött a találgatás, ki lehet az utódja.

Amint arról már az Indexen beszámoltunk, csütörtökön Liz Truss bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői és Nagy-Britannia miniszterelnöki posztjáról.

Az Egyesült Királyság történetének harmadik miniszterelnöknője Nagy-Britannia történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, 45 napig töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Truss formálisan ugyan még az Egyesült Királyság miniszterelnöke, de csak addig, amíg új kormányfőt nem választanak. Amint Truss is bejelentette, jövő héten megválasztják az új miniszterelnököt.

Reuters hírügynökség szerint az 1922 Bizottság elnöke, Graham Brady bejelentette, hogy a párt jövő hét végére új vezetőt szeretne, így

Ki lehet a befutó?

A Sky News jelentése szerint Rishi Sunak és Penny Mordaunt lehet a két legnagyobb esélyes Truss utódjaként, a The Guardian politika rovatának szerkesztője pedig arról írt, hogy Michael Gove szinte biztos, hogy kiesett a versenyből.

A The Times egyik cikke arról ír, hogy a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson várhatóan indul a Konzervatív Párt vezetői versenyében.

A Sky News nemrég beszélt egy magas rangú tory képviselővel, aki felvázolta, hogy nézhet ki a verseny. A bennfentes szerint egyelőre még minden eldöntetlen, de lehetséges, hogy a jelölések hétfőig befutnak.

A jelenlegi szabályozások szerint a képviselők végső szavazásán három jelölt vesz részt, és az első kettő jut tovább a tagok szavazására. A képviselő szerint az utolsó fordulót felgyorsíthatják azzal, hogy az utolsó két-három jelöltről a képviselők szavazhatnak, valamint az is biztosnak tűnik, hogy online szavazást tartanak.

(Borítókép: Rishi Sunak és Penny Mordaunt. Fotó: Geoff Caddick / AFP / Jacob King – PA Images)

Rovatok