Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki pártok vezetőit fogadta az olasz államfő

2022. október 20., csütörtök 20:07

Sergio Mattarella olasz államfő az ellenzékbe szorult parlamenti pártok küldöttségeit fogadta a kormányalakítási konzultációk első napján csütörtökön, miközben továbbra sem csökkent a feszültség Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke ukrajnai háborút érintő korábbi kijelentései miatt.

Sergio Mattarella csütörtök délelőtt a felsőház új elnökét, Ignazio La Russát, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusát, majd az alsóház élére a szintén jobboldali Liga színeiben egy hete megválasztott Lorenzo Fontanát fogadta.

A parlamenti pártok delegációinak sora a függetlenekkel indult, majd az Olasz Baloldal, a Zöldek és az Europa+ következett, melyeket a Carlo Calenda vezette centrista formáció követett.

Szokás szerint az államfő a legkisebb erőktől a legnagyobbakig halad. Az egyeztetés zárt ajtók mögött zajlik, majd a pártok az újságírók előtt összegzik álláspontjukat. A konzultáció csütörtöki köréhez tartozó pártküldöttségek hangoztatták, hogy ellenzékben maradnak, és nem szavaznak bizalmat a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormánynak. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PF) az esti órákban tárgyal az államfővel – adta hírül az MTI.

Az álláspontok

Az Olasz Baloldal főtitkára, Nicola Fratoianni aggodalmát fejezte ki az országban növekvő társadalmi válságért, amely, úgy vélte, „ellenőrizhetetlen feszültséget” robbanthat ki minél gyorsabb kormányzati intézkedések nélkül. A baloldali formáció vezetője emlékeztetett, hogy béketüntetésre készülnek az ukrajnai háború befejezése érdekében.

Az Akciót vezető Carlo Calenda, aki egyben a szövetségese, Matteo Renzi vezette Olaszországot (IV) is képviselte, „óriási aggodalmának” adott hangot a fűtési szezon közeledte miatt. Félelmeit fejezte ki a kormányra készülő Silvio Berlusconi volt kormányfő kijelentései miatt is, amelyek Calenda szerint „bizonytalanná teszik az olasz külpolitikát”.

Az FI elnöke egy kiszivárgott hangfelvételen barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felelősségének tulajdonította a háborút.

Silvio Berlusconi többek között elmesélte, hogy Putyintól húsz üveg vodkát kapott ajándékba a születésnapjára, és az orosz elnök öt legjobb barátja között tartja őt számon.

A nyíltan Kijevet és Olaszország atlanti elkötelezettségét támogató Giorgia Meloni szerda este közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy Olaszország „teljes joggal és emelt fővel Európa és az atlanti szövetség tagja. Aki nem ért egyet ezzel, nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is kockáztatja”.

A szeptember 25-i választásokon győztes koalíció pártjai, vagyis az Olasz Testvérek, a Matteo Salvini vezette Liga és a Hajrá, Olaszország, valamint kisebb szövetségeseik péntek délelőtt együtt keresik fel az államfőt.

Rovatok