Index Vakbarát Hírportál

Alaszka Hollandia méretű területet árverezne el olaj- és gázipari vállalatoknak

2022. október 23., vasárnap 08:35

Alaszka állama elárverezhet egy Hollandia nagyságával megegyező méretű sarkvidéki területet olaj- és gáztermelőknek.

Az Északi-sarkvidék lejtőin található összes bérbe nem adott állami földterület és tenger összesen mintegy 3,24 millió hektáron helyezkedik el. Az elérhető bérleti szerződések 364 ezer hektárt foglalnak magukban az alaszkai Beaufort-tengeren.

Ha a földet sikeresen elárverezik, az az olaj- és gáztermelés bővülését teheti lehetővé az Északi-sarkvidéken. Különböző fosszilis tüzelőanyagokat gyártó cégek 769 ezer hektárnyi földet és tengert már bérbe vettek a sarkvidék északi lejtőin. Alaszka egész államra kiterjedő bérleti szerződése minden évben megtörténik, bár a mostani az eddigi legnagyobb.

Az alaszkai olajfúrások évek óta érzékeny témát jelentenek az Egyesült Államokban. Az olajipar hatalmas bevételi forrás az állam számára. 

Alaszka körülbelül 1,5 millió hordó olajat termel naponta, és jelenleg az Egyesült Államok napi olajtermelésének közel 25 százalékát biztosítja.

Az elmúlt években azonban az ipari munkálatok hatására megnövekedett a környezetszennyezés. Joe Biden amerikai elnök emiatt 2021 júniusában felfüggesztette az olajfúrási engedélyeket az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum védett területein. Ez a lépés gyökeresen ellene ment a Trump-adminisztráció politikájának, amely lehetővé tette a fúrásokat.

De az ebben a hónapban – november 3-ig – árverésre bocsátott földterület Alaszka állam tulajdona, nem pedig az Egyesült Államok szövetségi kormányáé – írja az Euronews.

Alaszka állam továbbra is nyitott álláspontot képvisel az üzlet megkötésével kapcsolatban

– mondta Mike Dunleavy alaszkai republikánus kormányzó.

„Miközben csalódottak vagyunk amiatt, hogy a szövetségi kormány korlátozza az alaszkai szövetségi területek feltárását, az állam elkötelezett amellett, hogy több millió leendő alaszkai hektárt bérelhetővé tegyen” – tette hozzá.

Az eladást bejelentő kormány sajtóközleménye nem tesz említést a környezetvédelemi vonatkozásokról.

Rovatok