Index Vakbarát Hírportál

Mérgező vegyi anyagok korlátozásáról döntött az EU

2022. október 24., hétfő 13:14 | aznap frissítve

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok határértékének csökkentéséről a hulladékokban.

A rendelet célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok olyan mérgező tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok, amelyek hosszú ideig megmaradnak a környezetben, felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, és károsíthatják az emberi egészséget és a környezetet.

Hiába nem használják ezeket az anyagokat új termékekben, mivel a hulladékká vált fogyasztási cikkekben, például vízhatlan textíliákban, bútorokban, műanyagokban és elektronikus berendezésekben még mindig fellelhetők.

Vízálló anyagokból és a poroltóból kell kivonni a káros anyagokat

A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és azután hat hónap elteltével kell alkalmazni. A vízálló textíliákban és tűzoltó habokban található perfluoroktánsavra (PFOA), sóira és rokon vegyületeire vonatkoznak a következő módosítások:

Rovatok