Index Vakbarát Hírportál

Macron találkozott az új olasz kormányfővel

2022. október 24., hétfő 08:46

Giorgia Meloni, a vasárnap reggel hivatalba lépett olasz miniszterelnök még aznap este találkozott Rómában Emmanuel Macron francia elnökkel első magas szintű nemzetközi megbeszélésén, aki azt ígérte Meloninak, hogy „ambiciózusan”, de „éberséggel” fog vele együtt dolgozni.

A megbeszélésről a párizsi Elysée-palota a találkozó végéig nem adott tájékoztatást, amely Rómában, a sajtótól elzárva zajlott, és valamivel több mint egy óráig tartott.

Európaiként, szomszédos országként, baráti népként, Olaszországgal folytatnunk kell a megkezdett munkát. Párbeszéddel és nagyratörő célokkal együtt sikeresek leszünk, ezzel tartozunk a fiataljainknak és népeinknek

– fogalmazott a francia államfő Twitter-üzenetében, amelyet az új olasz kormányfővel folytatott tárgyalásán készült fényképpel illusztrált. Közvetlenül előtte olasz nyelven írt, „Köszönjük, Mario!” szövegű Twitter-üzenetében Macron kifejezte háláját az előző olasz kormányfőnek, Mario Draghinak, akivel a francia elnök szoros munkakapcsolatot ápolt.

Azért emlékeztették egy fontos dologra

Az Elysée-palota közleménye szerint Macron elnök gratulált az olasz kormányfőnek a „pragmatikus és építő jellegű”, de egyúttal „őszinte hangvételű” megbeszélésen. Az olasz miniszterelnököt tettein keresztül fogja megítélni a köztársasági elnök, aki éberséggel és konkrét elvárásokkal fogja követni a munkáját – emelte ki a francia elnöki hivatal közleménye,

miután Párizs előzetesen már a jogállamiság tiszteletére szólította fel az olasz parlamenti választások győztesét.

Róma szerint a „szívélyes és eredményes” találkozó középpontjában az energiaárak emelkedésének megfékezésére irányuló gyors és közös, európai válaszadás szükségessége, Ukrajna támogatása és a bevándorlási hullám kezelése álltak. A két politikus kifejezte „együttműködési szándékát a közös, európai szintű problémák megoldása területén, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartása mellett” – zárult az új olasz miniszterelnöki hivatal közleménye, az MTI beszámolója szerint.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a The Cry for Peace nevű nemzetközi békecsúcson, amelyet a Sant'Egidio Olasz Katolikus Közösség szervezett Rómában 2022. október 23-án. Fotó: Ludovic MARIN/AFP)

Rovatok