Index Vakbarát Hírportál

Csaknem a harmadával csökkent a gázfogyasztás Németországban

2022. október 25., kedd 08:18

Németországban a napokban 31 százalékkal kevesebb gáz fogyott az előző négy év átlagához képest. A szokatlanul meleg időjárás mellett ebben a fokozott fogyasztói tudatosság is szerepet játszott. Eközben Magyarországon egyheti téli fogyasztásnak megfelelő mennyiség szivárog el.

A háztartások és a könnyűipar egyaránt a 41. héten kevesebb gázt fogyasztott, mint a 2018–2021 közötti időszak átlagában. Egy héttel korábban is takarékos fogyasztást mért a Bundesnetzagentur, Németország szövetségi hálózati szabályozó hatósága.

A háztartási fogyasztás ebben a periódusban napi 608 gigawattóra volt a korábbi évek 881 gigawattórás fogyasztásával szemben – idézte a Deutsche Welle az ügynökség elnökét.

Az ipar naponta 1152 GWh gázt égetett a korábbi átlagos 1526 GWh helyett.

Németország komolyabb gond nélkül átvészelheti a telet Ukrajna orosz megszállása, és ennek az európai gázellátásra kifejtett hatása ellenére – jelentette ki az adatok alapján Klaus Müller.

Ugyanakkor leszögezte: a stratégiai gáztartalék feltöltése hozzájárult a helyzet javításához, a takarékosságot pedig „biztatónak” nevezte.

„Így kell folytatnunk” – írta a Bundesnetzagentur tweetjében, amelyben megjegyezte, hogy az alacsonyabb gázfogyasztásban a viszonylag meleg időjárás is közrejátszott.

Die letzte Woche war wieder vergleichsweise warm und der #Gasverbrauch lag unter dem durchschnittlichen Verbrauch der letzten vier Jahre.
Das ist ermutigend, so müssen wir weiter machen. https://t.co/TeQnK7pliE

— Bundesnetzagentur (@bnetza) October 20, 2022

Maximálisan feltöltött tározók

A téli energiaválság elkerülése érdekében a lakosságnak legalább 20 százalékkal kell csökkentenie a gázfogyasztást – ezt javasolják a német hatóságok.

Ezen túlmenően az új, a cseppfolyósított földgáz, az LNG elosztására szolgáló termináloknak a jövő év elején készen kell állniuk arra, hogy gázt pumpáljanak a nemzeti hálózatba.

A fogyasztás visszafogása mellett mérsékelt gázexportot terveznek harmadik országokba.

Németország gáztartalékai jelenleg a kapacitás 96,49 százalékán állnak, jóllehet augusztusban leállt az orosz gázimport.

Oroszország volt Németország fő ellátója, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök el nem rendelte a szomszédos Ukrajna lerohanását.

Az importált gáz most Norvégiából, illetve Belgiumon és Hollandián át érkezik, miközben Németországból elenyésző mennyiséget továbbítanak Ausztriába, Franciaországba és a Cseh Köztársaságba.

Az ellátási lánc biztosítására úszó LNG-terminálokat is terveznek használni.

A gázfogyasztás tovább csökkenthető

A gázfogyasztás csökkentésével „hatékonyan korlátozzuk az energiaválság által a német, valamint az európai lakosságnak és gazdaságnak okozott károkat” – ezzel a megállapítással csatlakoztak az éghajlati hatásokat kutató potsdami intézet, a PIK tudósai a Bundesnetzagentur felhívásához.

„A gázfogyasztás 30 százalékos csökkentése lehetséges és fontos” – hivatkozott számításaikra Gunnar Luderer, a PIK kutatásvezető-helyettese, aki az ilyen megtakarításokat a „gázárak és az energiafüggőség korlátozásának eszközének” nevezte.

A PIK kutatói ezzel párhuzamosan a megújuló energiaforrások bővítését szorgalmazzák, „amit a széntüzelésű erőművek korlátozott ideig történő fokozott használata kísér”.

Prognózisuk szerint ily módon a gázfogyasztás 2023-ig akár 50, 2025-ig pedig 80 százalékkal csökkenhet.

Ha csak „egy-két fokkal lejjebb kapcsolják a termosztátokat, és csak szükség szerint fűtenek, nem pedig folyamatosan” – akkor a PIK kutatói szerint a háztartások jelentősen mérsékelhetik a gázfogyasztást.

Magyarországon tekintélyes gázmennyiség elillan

Magyarországon a gázimport 20 százalékát meg lehetne spórolni – ezt állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz veszik kárba a magyar gázinfrastruktúrák szivárgásai miatt.

Ez az országos téli gázfogyasztás egyheti mennyiségét adja ki, így nemcsak rendkívül pazarló, hanem a földgáz 80-95 százalékos metántartalma miatt fokozottan járul hozzá az éghajlatváltozáshoz is.

Magyarország is csatlakozzon a Globális Metánvállalás kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy 2030-ra az országok vállalják metánkibocsátásuk 30 százalékkal való csökkentését a 2020-as szinthez képest – ezt sürgeti a szövetség.

A természetvédők szerint ennek fényében is átgondolandók a tervezett új gázberuházások, amelyek növelnék az ország metánkibocsátását, amellett, hogy újabb évtizedekre bebetonoznák az ország gázfüggőségét.

(Borítókép: Daniel Reinhardt/picture alliance/Getty Images)

Rovatok