Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megint olyat mondott, amin kiakadt Kijev

2022. október 25., kedd 19:47

Reagált Orbán Viktor háborúval kapcsolatos kijelentéseire az ukrán külügyi szóvivő. Oleg Nyikolenko szerint „az ukránok az életükkel fizetnek az európai városok békéjéért és nyugalmáért, amit senkinek sem szabad elfelejtenie”.

Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor háborúval kapcsolatos kijelentéseire Oleg Nyikolenko, Ukrajna állandó ENSZ-képviseletének diplomatája. Nyikolenko szerint Orbán Viktor úgy véli, azzal, hogy az Európai Unió (EU) szankciókkal és katonai segélyekkel támogatja Ukrajnát, növeli a háború átterjedésének kockázatát az unió területére.

Ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, háborúban találjuk magunkat, amit nem akarunk

– idézi a miniszterelnököt. Szerinte Magyarország miniszterelnöke azt gondolja: „Ha az EU leállítja az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást és az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, akkor az orosz tankok gyorsabban lesznek Budapesten, mint hogy a magyar kormányból valaki felhívná Moszkvát.”

Mindezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „az ukránok az életükkel fizetnek az európai városok békéjéért és nyugalmáért, amit senkinek sem szabad elfelejtenie”.

Az Ukrajnának nyújtott segítség nem jótékonyság. Ez mindenekelőtt Európa saját biztonságába való befektetése. Csak közös erőfeszítésekkel lehet megállítani az orosz fenyegetést

– fogalmazott a bejegyzés végén a diplomata.

Nem először csapta ki a biztosítékot a miniszterelnök 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban úgy nyilatkozott a magyar kormányról, hogy nem úgy látja a világot, ahogy van. Akkor Ukrajna első embere azért kritizálta a magyar vezetést, mert Magyarország hosszú ideig blokkolta az orosz olajembargót. 

Júliusban pedig Oleg Nyikolenko fejtette ki a véleményét Orbán Viktor rádióinterjúrájáról, amelyben úgy fogalmazott: „az Oroszországgal szembeni szankciók tönkretehetik az európai gazdaságot, ha nem vizsgálják felül vagy nem törlik el őket”.

A magyar miniszterelnök nem kérheti az Oroszország elleni szankciók feloldását akkor, amikor az orosz hadsereg hidegvérrel mészárolja az ukrán gyerekeket Vinnicjában

– reagált ekkor Ukrajna külügyi szóvivője. 

De volt, hogy maga az ukrán kormányszerv nem hagyta szó nélkül a magyar politikus kijelentéseit. 

Mindenki emlékezhet rá, hogy Hitler gázkamráiban ingyen volt a gáz. Egyébiránt pedig Magyarországon forgatták le a Saul fia című filmet, napjaink egyik legjobb alkotását is a háborús bűnökről. Úgy tűnik, hogy Orbán erről már elfeledkezett, de Putyin majd emlékeztetheti rá

– írták az ukrán kormányszerv közleményében július végén.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok