Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan megsérülhetett a munkácsi várból sietve eltávolított turulszobor

2022. október 25., kedd 14:49

Október 25-én felszentelték a turulszobor talapzatára felállított ukrán címert a munkácsi várban. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szobor súlyosan megsérült a szakszerűtlen eltávolítás közben.

Az eseményen Andrij Baloga polgármester is felszólalt. Az avatóbeszéd első részében az orosz–ukrán háborúról mondott néhány gondolatot, majd kifejtette: Kárpátalján tiszteletben tartják az itt élő nemzeti kisebbségek múltját és kultúráját, de mint fogalmazott, „ez a fajta tolerancia nem jelenti azt, hogy számukra mindent szabad”.

Ezután Baloga köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek segítséget nyújtottak Ukrajnának, Magyarországot azonban kihagyta a felsorolásból – írja a lap. Mi több, felszólította Budapestet, hogy ne adja el magát az orosz érdekeknek. A ceremónián egyébként sem Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, sem pedig Viktor Mikita, a megye katonai kormányzója nem vett részt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a sietve eltávolított szobor súlyosan megsérült, amikor lefűrészelték az obeliszkről. Az ukrán címer avatóján a polgármester azt ígérte, hogy a későbbiekben a vármúzeumban helyezik el a turulos emlékművet, előtte azonban vélhetően helyre kell állítani.

Nagy felháborodást váltott ki a turulmadár eltávolítása

Potápi Árpád János felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket.

A munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is tiltakozó levelet fogalmazott meg. Előbbi azért is tartja furcsának a döntést, mert a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban.

(Borítókép: Turulszobor a munkácsi várban 2009. október 8-án. Fotó: Friedmann Endre / MTI)

Rovatok