Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató rendszerét, több millió páciens adatát ellopták

2022. október 26., szerda 07:20

Feltörték Ausztrália legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatójának (Medibank) számítógépes rendszerét, több millió páciens adatait lopták el – erősítette meg közleményében a cég.

A Medibank ügyvezető igazgatója, David Koczkar az ausztrál értéktőzsde honlapján megjelentetett közleményében azt írta magyar idő szerint szerda reggel: 3,9 millió ember személyes adataival történt visszaélés – ez Ausztrália lakosságának mintegy 15 százaléka. 

A vizsgálatunk megerősítette, hogy cégünk minden ügyfelének személyes adataihoz hozzájutottak a csalók, beleértve egészségügyi adataikat is. Ez egy szörnyű bűncselekmény, ami a lehető legnagyobb kárt okozza közösségünk legsérülékenyebb tagjainak. 

A kibertámadás tényét már múlt héten bejelentette a Medibank, ám a részleteket csak most közölte. A Medibanknak nem volt kibertámadás elleni biztosítása, így a magánegészségügyi szolgáltató kárát 35 millió ausztrál dollárra (ami 22 millió amerikai dollárnak felel meg) becsülik.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az első súlyos kibertámadás Ausztráliában: szeptemberben az Optus telekommunikációs vállalatot érte hasonló, akkor 9 millió állampolgár adataihoz jutottak hozzá a hekkerek – ez volt az ország történetének egyik legnagyobb kibertámadása.

(Borítókép:  David Gray / Reuters)

Rovatok