Index Vakbarát Hírportál

A fegyverek alkalmazásában ismét szintet lépett a háború

2022. október 26., szerda 19:03

Egyre súlyosabbak a fenyegetések, ezt mutatja az is, hogy a felek úgynevezett „piszkos bomba” bevetésének tervével vádolják egymást. A Frontvonal eheti adásából az is kiderül, mi is pontosan a „piszkos bomba”, miért veszélyes, és milyen változást hozhat Prigozsin és a Wagner-csoport.

„Oroszország felismerte, hogy bizonyos helyzetekben ezeknek a csoportoknak van egy olyan hátterük és lehetőségrendszerük, amiben elintézi azt, amit hivatalosan egy hadsereg vagy a politika nem tehet meg” – mondta az Index Frontvonal című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Wagner-csoportról. 

Hozzátette: a zsoldos hadseregek profit mentén szerveződő katonai egységek, és ez olyan katonákat hozott össze mindig is a történelemben, akik a saját szakmájukat a legmagasabb szinten művelték, tudásukat áruba bocsátották. 

A mai magánhadseregek, különösen a Wagner-csoport, nagyon fontos az orosz reguláris erők mellett. Ez a hadsereg egy olyan emberé, Prigozsiné, aki Vlagyimir Putyin szakácsaként ismert a köztudatban, de elválaszthatatlan az orosz állam működésétől, a mostani orosz politikától és magától az elnöktől.

Tarjányi Péter a zsoldosvezér múltjáról is beszélt. Elmondta: sok évet ült börtönben a nyolcvanas években, különböző garázda tevékenységek, rablás, kifosztás, autólopások miatt. Korábban sífutó volt, majd egy vállalkozást indított a kilencvenes évek elején Szentpéterváron, és abban az időszakban a hivatásos FSZB és a titkosszolgálati vonulat, a volt KGB-sek világa egybeolvadt az ottani szervezett bűnözéssel. Ekkor ismerte meg Putyin.

Prigozsin olyanfajta átjárást biztosított az orosz politikai elit számára, ami a hivatásos, hivatalos politika és a szervezett bűnözés világát hozza egybe

– mondta a szakértő, hozzátéve: a magánhadseregek civil vállalatok, „ha ott valaki meghal, van egy szerződése, aláírta, abban a záradékban a családja is tudomásul veszi, hogy ő olyan övezetbe ment el, és ott szolgált, ahol meghalhat”. Az úgynevezett „piszkos bombákról” szólva kiemelte:

a fegyverek alkalmazásának szintjén megint szintet lépett ez a háború. Egyre súlyosabbak a fenyegetések.

A „piszkos bomba” nagy adag, sugárzó radioaktív anyagból – lejárt fűtőelemekből, izotópokból – áll, amelyeket becsomagolnak és robbanóanyag mellé teszik egy csőbombában vagy akár egy dobozban. Amikor egy településen vagy városrészben felrobban, a detonációs hatás mellett a radioaktív hatás is érvényesül.

A sugárzó radioaktív izotópmennyiség –  por, hulladék – bekerül a lakókörnyezetbe, és másodlagos hatásként a szétszóródott radioaktív szemetet nagyon nehéz megkeresni és megtisztítani tőle a környezetet

– részletezte a biztonságpolitikai szakértő, aki úgy véli, a stratégák oldaláról tovább eszkalálja a helyzetet az, amikor egy ilyen gondolkodás elindul, és a politika, a kommunikáció beépíti ezt a napi panelekbe.

A Frontvonalból az is kiderül:

A Frontvonal korábbi epizódjait ide kattintva nézheti vissza.

(Borítókép: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok