Index Vakbarát Hírportál

Kína a világ legnagyobb szélerőműparkját építené fel

2022. október 26., szerda 13:43

13 millió otthon ellátását tudná biztosítani a világ legnagyobb, Kínában épülő szélparkja.

Kína a világ legnagyobb szélerőműparkját tervezi felépíteni, akkorát, amely egész Norvégiát el tudná látni árammal. Csaocsunak – egy város a kínai Guangdong tartományban – figyelemre méltó tervei vannak a gigantikus építmény megépítésével kapcsolatban a Tajvani-szorosban.

A tervek szerint a parttól 75 és 185 kilométeres távolságban helyezkedne el a 10 kilométer hosszú farm, amelyen csaknem ezer nagy teljesítményű szélturbina dolgozna – írja az Euronews

A szeles időjárásnak köszönhetően ezek a turbinák az idő 43-49 százalékában egyfolytában dolgoznának. A gigantikus projekt munkálatai még 2025 előtt megkezdődhetnek. A világ legnagyobb szélparkjának címét jelenleg a kínai Jiuquan Wind Power névre hallgató szélpark viseli, de ha megépül az új, átveszi ezt a címet. 

A tervek szerint az új szélpark 43,3 gigawattos teljesítményre lesz képes. Egy gigawatt előállításához körülbelül 3 millió napelem szükségeltetne, és körülbelül 300 000 átlagos európai otthon ellátását tudná biztosítani. Az új kínai létesítmény közel 13 millió otthont tudna ellátni. 

Rovatok