Index Vakbarát Hírportál

Saját hotelt alakítana ki a képviselőknek Strasbourgban az Európai Parlament

2022. október 27., csütörtök 08:11

Strasbourgban az Európai Parlament egyik épületét átalakítanák szállodává, cserébe a testület egy másik intézményben ülésezne.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt fontolgatja, hogy az intézmény tulajdonában lévő egyik strasbourgi épületet át kellene alakítani szállodává. Ez a lépés megerősítené az elzászi város uniós státuszát – írja a Politico.

Metsola szerint jó ötlet, hogy „hotelt alakítsanak ki a Salvador de Madariaga épületben, amely a szállodaipar terheit is enyhítené”. Az európai parlamenti képviselők, újságírók és lobbisták ugyanis havonta néhány napra Strasbourgba utaznak plenáris ülésekre és ilyenkor a város szállodái mind megtelnek.

Az Euobserver azt írja, a Salvador de Madariaga épületét eladnák egy magánvállalkozónak, aki szállodát alakítana ki belőle a képviselők számára, cserébe pedig a parlament megvásárolná az új Osmose épületet és átköltözne oda, hogy több irodája és tárgyalóterme legyen.

Van, aki nem ért egyet a döntéssel

Az Európai Parlamentnek spórolnia kellene a pénzzel és az energiával. Nem pedig extra pénzeket költeni épületekre

– tweetelte Daniel Freund, a Zöldek német EP-képviselője, aki a közelmúltban részt vett a strasbourgi ülések felfüggesztésére irányuló pártközi kezdeményezésben a jelenlegi energiaválság miatt.

A parlament költségvetési bizottsága hamarosan megvitatja az Osmose megvásárlásáról szóló esetleges üzletet. A képviselőknek a múlt héten már volt lehetőségük arra, hogy megakadályozzák a vásárlást. A parlament 2023-as költségvetéséről szóló szavazáson 274 képviselő szavazott egy olyan módosító indítvány mellett, amely „nem ért egyet a strasbourgi Osmose épületének megvásárlásával”, míg 275-en ellene szavaztak.

(Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az EU vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images)

Rovatok