Index Vakbarát Hírportál

Nem állnának meg a magyar határnál az oroszok

2022. október 30., vasárnap 08:11

Az orosz állami „közszolgálati” televízióban a Kreml-párti Vlagyimir Szolovjev a közgazdász Jevgenyij Szatanovszkijjal beszélgetett. Egyetértettek abban Kadirov csecsen vezetővel, hogy Oroszország szent háborút vív, és a műsorvezető szerint nem kell megállni a magyar határnál.

„Én egy régi vágású szovjet ember vagyok. Száz százalékig ateista, de amikor Kadirovék azt mondják, hogy ez egy szent háború, teljesen igazuk van. Arabul úgy mondják: dzsihád. Mindenki ki van ezen borulva, de neki tényleg igaza van” − mondta az interjúban Szatanovszkij.

Hozzátette, hogy abban is igaza van, ha elveszítik a háborút, akkor végük. Egyetért azzal, hogy a mai Ukrajna teljes területe az „ördöggel folytatott háború harcmezeje. Az egész. Ugyanezt már legalább százszor elmondtam. Egészen a magyar határig. Lviv és Munkács között is.”

A műsorvezető itt visszakérdez:

És miért kéne ott megállnunk? Egy nagy európai háború felé haladunk. Ha az embereik, a felszerelésük nagy része megsemmisül, miért állnánk meg?

Hatalmas háború törhet ki

Szatanovszkij úgy válaszol, hogy az európai háború csupán az egyik, és nem a legvalószínűbb lehetőség. Kifejti, hogy az Egyesült Államoknak jóval kevesebb katonája van az egykori szocialista országokban, mint azt állítják. Lengyelország pedig arra készül, hogy csapást mérjen a kalinyingrádi orosz exklávéra. Ebben az esetben nukleáris csapás lesz mérve Lengyelországra, és „egy igazán nagy háború fog kitörni” – mondta. Amerika a háborút Európa területén akarja tartani – tetet hozzá.

Véleménye szerint a franciák nem válaszolnának atombombával, a britek esetében azonban ez lehetséges. Az amerikaiak ráadásul műholdakkal segítik az ukrán hírszerzést, amik ezért legitim célpontok. Ez persze a teljes űriparra hatással lenne. Kína pedig megérti, hogy nem nézhet félre. A Kommunista Párt kongresszusa ezt megmutatta.

Ezután annyit mond: „Elnézést a tévénézőktől, de nem vagyok optimista. Aki tudja, hogy veszélyben van, az fegyverkezik.”

 Erre Szolovjev úgy válaszol:

„Miért lennénk optimisták? Nekünk az nem szokásunk.”

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Vlagyimir Szolovjev 2013. december 25-én. Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)

Rovatok