Index Vakbarát Hírportál

A villa, ahol még ma is Mussolini szelleme kísért

2022. november 1., kedd 06:11

A Mussolini család egykori vidéki háza Olaszország északkeleti részén, Emilia Romagnában található, Forli városában. Az épület tele van a fasiszta diktátor relikviáival: a telefon, amelynek segítségével a római kormányt hívta, egyenruhája, imádott motorbiciklije. A Villa Carpenát ugyan az emlékek házának is nevezik, de egy biztos, a család egykori tagjai rendszeresen kísértenek benne.

Az épület tulajdonosa Domenico Morosini olasz üzletember, aki 2000-ben vette meg a villát Mussolini egyik gyermekétől. Mivel az utóbbi időben az olaszoknál egyre nagyobb az érdeklődés az egykori diktátor iránt, úgy döntött, elkezdi begyűjteni azokat a személyes tárgyakat, amelyek egykor körbevették a Mussolini-villában élőket. Azonban nem sokkal azt követően, hogy beköltöztek, ők és gyakorta a meghívott vendégeik is sorra tapasztaltak paranormális vagy éppen természetfeletti jelenségeket.

Megjelent Mussolini arca a hálószoba tükrében

Itt vannak, érezzük a jelenlétüket, minket figyelnek

– mondta Morosini. Felesége, Adele szerint a szellemek tisztelik őket, ezért nem akarják őket zavarni, így egy idő után már nem töltik ott az éjszakákat. A birtokon építettek maguknak egy kisebb házat, így a villa inkább múzeumként funkcionál, ahol fogadnak látogatókat, és körbe is vezetik őket.

Benito Mussolini egyébként is a környéken nőtt fel. A házat 1924-ben építette, amikor feleségül vette Rachelét, egy egyszerű parasztcsalád lányát. Racheléék egykori háza ma már a múzeum jegypénztárának és ajándékboltjának ad otthont, ahol a képeslapoktól kezdve régi családi fotókon át mindenféle Mussolini-szuvenírt lehet venni. A diktátor 1943-ig élt a villában. Akkor megdöntötték a hatalmát, és letartóztatták. A vég a második világháború végén érte utol, amikor meg akart szökni Olaszországból akkori barátnőjével, ám partizánok elfogták a Comói-tónál, és kivégezték.

Az egyik legfurcsább történet akkor esett meg, amikor Morosini egy amerikai aukción hozzájutott a diktátor legendás egyenruhájához. Hazavitték, majd Mussolini és felesége hálószobájának ágyára terítették. Arra az ágyra, amelyben Rachele elhunyt.

Aznap éppen nálunk járt egy médium. Amikor megérkeztünk, váratlanul rosszul lett, le kellett ülnie, és sápadtan csak annyit tudott suttogva mondani, hogy itt van, érzem

– emlékszik vissza a villa gyűjtő-tulajdonosa. Nem sokkal később a hálószoba hatalmas tükrében felsejlettek Mussolini jellegzetes vonásai, amelyek úgy maradtak ott, mint egy lenyomat. Azon az éjjelen más furcsaságok is történtek. Szél süvített a ház belsejében, és lépések dobogtak a folyosókon.

Rachele Mussolini és számos gyereke élt még évtizedekig a villában, miután hazatértek a száműzetésből. A házat végül a diktátor fia adta el. Az épületbe – köszönhetően a gyűjtő-tulajdonosnak – számos eredeti tárgy visszakerült, így Mussolini vasbölcsője, amelyet kovácsmester apja készített, sílécei vagy éppen hegedűje. De ott vannak azok az ajándéktárgyak is, amelyeket a fasiszta diktátor uralkodása idején kapott. Így például egy szikladarab a szent Fuji hegyről, amely Hirohito japán császár ajándéka volt, vagy egy faliszőnyeg, amelyet Hailé Szelasszié etióp császártól kapott.

Jöttek a szellemvadászok, szellemirtók

A furcsa, megmagyarázhatatlan események a helybélieket sem hagyták nyugodni. 2013-ban aztán sorra jelentkeztek be a paranormális jelenségek „szakértői”. Végül a Padovai Szellemvadász Csoport tagjainak engedték meg, hogy eltöltsenek a villában egy éjszakát. Vezetőjük, Andrea Pugliese elmondása szerint – többek között – szalagra rögzítettek egy elhaló női suttogást, amelyet másnap visszajátszva a ház idős házvezetője majdnem frászt kapott, majd suttogva motyogta, hogy Rachele beszédstílusát hallotta vissza.

Rögzítették egy repülőgép zúgását is, amely Pugliese szerint Mussolini fiához, Brunóhoz köthető, aki pilóta volt, és nagyon fiatalon vesztette életét repülőgép-szerencsétlenségben 1941-ben. Ugyancsak készítettek hőkamerás felvételeket, amelyek jól mutatták a diktátor motorjának kormányán a hőfoltokat, amelyet szerintük a szellem érinthetett meg. De a legkülönösebb akkor történt, amikor a család egykori ebédlőasztalára egy fáklyát helyeztek.

Meggyújtották, majd kértek valamiféle jelet, ami után nem sokkal a fáklya ellobbant, majd újra égni kezdett.

Pugliese nem beszélt szellemekről, inkább a jelenség vagy anomáliák kifejezést használta. Szerinte akik itt éltek, nagyon ragaszkodtak a helyhez, amelyhez kellemes élmények, emlékek kötötték őket, ezért látogathatnak vissza. Azt sem szabad elfelejteni, hogy maga Rachele asszony is igazi ezoterikus volt, aki rendszeresen tartott szeánszokat, és ördögűző eszközként többfelé helyeztetett el a házban sóval töltött edényeket – írja összefoglalójában a CNN. 

A ghost busterek beengedése azonban büntetést vont maga után. A villa tulajdonosa állítja, hogy az ott töltött éjszakát követően majdnem egy évig beteg volt, és csak később villant át az agyán, hogy mindezt a szellemektől kaphatta büntetésként, amiért beengedte a házba a „betolakodókat”.

(Borítókép: Benito Mussolini 1939. május 16-án. Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images)

Rovatok