Index Vakbarát Hírportál

A kormányfő pártja szerezte a legtöbb szavazatot a parlamenti választáson Dániában

2022. november 1., kedd 21:50

A dán kormányfő pártja szerezte a legtöbb szavazatot a parlamenti választáson, de valószínűleg nem lesz többsége – számolt be kedden az exit poll. A kormányzó szociáldemokraták az exit poll szerint a szavazatok 23,1 százalékát és ezzel 85 képviselői helyet szerezhettek meg a 179 tagú törvényhozásban.

A Mette Frederiksen dán miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt szerezte a legtöbb szavazatot a kedden tartott előrehozott parlamenti választáson a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint.

A DR dán közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint sem a balközép, sem az ellenzéki jobbközép pártok nem tudnak parlamenti többséget szerezni, ami miatt nagy valószínűséggel a Lars Lokke Rasmussen volt miniszterelnök vezette centrista, Mérsékeltek nevű párt játszhatja a mérleg nyelvét a kormányalakítási egyeztetéseken.

A kormányzó szociáldemokraták az exit poll szerint a szavazatok 23,1 százalékát és ezzel 85 képviselői helyet szerezhettek meg a 179 tagú törvényhozásban. Az ellenzéki jobbközép tömörülés az előrejelzés szerint 73 képviselői helyre számíthat, míg a Mérsékeltek a voksok 9,3 százalékára és 17 mandátumra számíthatnak.

A parlamenti többség megszerzéséhez 90 mandátumra van szükség.

Két-két parlamenti helyet a Dániához tartozó Feröer szigetek és Grönland képviselőinek tartanak fenn. Mivel a Feröer szigeteken november elsején emléknapot tartanak, az ott szavazásra jogosult 38 ezer lakos már hétfőn leadhatta a voksát – számolt be az MTI. 

(Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2022. november 1-jén. Fotó: Sergei Gapon / Anadolu Agency via Getty Images) 

Rovatok