Index Vakbarát Hírportál

Húsz évig ültek börtönben jogtalanul, 26 millió dollár kártérítést kapnak

2022. november 1., kedd 07:07

New York 26 millió dollárt fizet a Malcolm X meggyilkolásáért tévesen elítélt férfiaknak.

Malcolm X amerikai muzulmán pap, fekete nacionalista, emberjogi aktivista meggyilkolásáért tévesen több mint 20 évet töltött börtönben Muhammad A. Aziz és Khalil Islam. A polgárjogi vezetőt 1965-ben gyilkolták meg.

New York város beleegyezett, hogy 26 millió dollárt fizet annak a két férfinak, akiknek a Malcolm X 1965-ös meggyilkolásával kapcsolatos ítéleteit tavaly hatályon kívül helyezték, miután egy bíró „súlyos igazságszolgáltatási hibákat” állapított meg.

A polgári jogokért való küzdelem történelmi korszakának egyik leghírhedtebb gyilkosságát megkérdőjelezhető bizonyítékok alapján zárták elmarasztaló ítélettel, amit most anyagiakkal kompenzálnak.

A büntető igazságszolgáltatási rendszerben tapasztalható rasszizmus és megkülönböztetés vádja a New York Times szerint ismét országos tiltakozásokat és politikai vitákat váltott ki.

Több mint tíz éve halott, akinek a kártérítés jár

A két férfi ítéletének hatályon kívül helyezését 22 hónapos vizsgálat előzte meg, amely megállapította, hogy az ügyészek, a Szövetségi Nyomozó Iroda és a New York-i rendőrség olyan kulcsfontosságú bizonyítékokat tartottak vissza, amelyek valószínűleg felmentő ítéletet hoztak volna, ha az esküdtszék elé kerülnek.

Felülvizsgálatunk alapján ez a hivatal kitart a volt manhattani kerületi ügyész véleménye mellett, aki a nyomozás alapján kijelentette, hogy egyetlen végső következtetés van: Aziz és Islam ítélete a bűncselekményért jogtalan

– közölték a hatóságok.

A két felmentett férfi ügyvédje elmondta, hogy a megállapodást egyenlő arányban osztják fel Aziz között, akit 1985-ben engedtek szabadon, és most 84 éves; és Islam között, akit 1987-ben engedtek szabadon, és 2009-ben halt meg, 74 évesen.

(Borítókép: Muhammad Aziz. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok