Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott a kegyetlen libériai lázadóvezér

2022. november 2., szerda 21:26

A 47 éves férfi számos atrocitást követett el Libériában az 1989 és 2003 közötti első polgárháborúban, egyebek között állítólag megette az egyik áldozata szívét.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy párizsi büntetőbíróság a kegyetlenkedéseiről ismert Kunti Kamara libériai lázadóvezért. „A bűncselekmények, amelyeket elkövetett, a legszörnyűbbek közé tartoznak” – hangsúlyozta Aurélie Belliot ügyész.

A milicista, akit emberiesség elleni bűncselekményekben játszott bűnrészesség miatt állítottak bíróság elé, tagadta az ellene felhozott vádakat. Francia törvényszék első alkalommal tárgyalt a nyugat-afrikai ország polgárháborújával kapcsolatos ügyet.

A konfliktusban, amelyben gyermekkatonák ezrei is harcoltak, mintegy 250 ezren vesztették életüket.

Charles Taylort, aki 1997 és 2003 között volt Libéria elnöke, 2012 áprilisában ugyan elmarasztalták háborús bűncselekményekért, de csak azokért, amelyeket a szomszédos Sierra Leone területén követett el. Fiát, Chuckie-t egy amerikai bíróság ítélte el 2009-ben a Libéria területén elkövetett kínzásokért.

A vádak szerint Kamara a Foya nevű faluban milicista parancsnokként civileket gyilkolt és kínzott meg, kényszerített rabszolgamunkára, illetve lehetővé tette harcosainak, hogy fiatalkorúakat erőszakoljanak meg.

Kamara véletlenül került a francia hatóságok figyelmébe. A férfi évek óta élt Hollandiában, és a múltját elhallgatva a holland állampolgárságot is megszerezte. 2016-ban költözött Franciaországba, ahol a libériai polgárháború áldozatainak egyik egyesülete 2018-ban pert indított ellene – írta az AFP hírügynökség.

Rovatok