Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi hírszerzés szerint Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja az országot

2022. november 2., szerda 09:59

A közel-keleti ország a támadással kapcsolatos aggályait az Egyesült Államokkal osztotta meg. A hírszerzési információk szerint hamarosan vagy legkésőbb 48 órán belül támadás érheti Szaúd-Arábiát. A Nemzetbiztonsági Tanács azt közölte, hogy habozás nélkül fel fognak lépni a partnereik védelmében.

A szaúd-arábiai hírszerzés szerint Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja az országukat – mondta három amerikai tisztviselő az AP-nek. A lehetséges támadás miatti aggodalmak azóta fokozódtak, hogy Joe Biden amerikai elnök éles kritikával illette Teheránt a tüntetések erőszakos leverése miatt, valamint azért, mert Irán több száz drónt küldött Oroszországnak az ukrajnai háborúban való felhasználásra.

A hírszerzés információi szerint a támadás „hamarosan vagy 48 órán belül” megtörténhet.

Aggodalommal tölt el minket a támadás lehetséges veszélye, és folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal a katonai és hírszerzési csatornáinkon keresztül

– fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács közleménye. Majd hozzátették, hogy habozás nélkül fel fognak lépni érdekeik és partnereik védelme érdekében a régióban.

A Pentagon is aggódik

Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára szerint az amerikai katonai tisztviselők is aggasztónak tartják „a térségben uralkodó fenyegetettséget”.

Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége és konzulátusa egyelőre nem adott ki sem riasztást, sem útmutatást a Szaúd-Arábiában vagy Közel-Keleten tartózkodó amerikai állampolgároknak.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia már 2019-ben összetűzésbe került Iránnal.  Akkor azzal vádolták az országot, hogy ők álltak a Szaúd-Arábia keleti részén végrehajtott támadás mögött, ami miatt felére csökkent a szaúdi olajkitermelés, és az energiaárak megugrását idézte elő. Irán tagadta, hogy támadást hajtott volna végre Szaúd-Arábiában, de később ugyanolyan háromszög alakú, bombát szállító drónokat találtak a helyszínen, amilyeneket most Oroszország az ukrajnai háborúban használ.

(Borítókép: Pat Ryder. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)

Rovatok