Index Vakbarát Hírportál

Megölt 17 embert, élete végéig börtönben tartják

2022. november 3., csütörtök 07:58

Életfogytiglani börtönre ítélték szerdán Nikolas Cruzt, aki a floridai Parkland város egyik középiskolájában 17 embert, köztük 14 iskolást gyilkolt meg egy félautomata puskával 2018. februárban.

Az ítélet értelmében a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét kizárták.

Az esküdtszék ugyan októberben 9–3 arányban a halálbüntetés kiszabására szavazott, de a floridai törvények értelmében ilyen büntetés csak egyhangúlag szabható ki. Az ügyben illetékes bíróság így az életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása mellett döntött.

A 24 éves Nikolas Cruz tavaly októberben bűnösnek vallotta magát az elkövetett 17 rendbeli gyilkosságban.

19 évesen rántott fegyvert a középiskolában, ahonnan előtte elbocsátották

Az ítélethirdetés előtt Elizabeth Scherer bírónő engedélyezte az ügyészség arra vonatkozó indítványát, hogy meghallgassák Cruz áldozatainak hozzátartozóit. A családtagok hevesen bírálták az esküdtszéket és az egyhangú döntéshozatalt megkövetelő vonatkozó floridai törvényt.

Az áldozatok hozzátartozói közül sokan közvetlenül is Cruzhoz fordultak, aki kifürkészhetetlen tekintettel ült arcmaszkban és nagy szemüvegben a vádlottak padján.

A férfi az MTI szerint fegyverrel jelent meg a Marjory Stoneaman Douglas középiskola épületében 2018. február 14-én délután, majd tüzet nyitott a bent tartózkodókra. Az akkor 19 éves Cruzt nem sokkal korábban eltanácsolták ebből az iskolából.

A tragédia után a 2018-as floridai parklandi iskolai lövöldözés túlélői alapítottak egy fegyvervédelmi csoportot March For Our Lives (Menet az életünkért) néven és támogatták az amerikai szenátus döntését, amely elfogadta a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló kétpárti törvényjavaslatot. Évtizedek óta ez lenne az első jelentős szövetségi fegyverbiztonsági törvény, amely áttörést hozhat a fegyveres erőszak, különösen az iskolai lövöldözések visszaszorításában.

A legutóbbi kegyetlen mészárlás Észak-Karolina fővárosában öt ember életét követelte egy fegyveres fiatal által.

(Borítókép: Nikolas Cruz 2022. augusztus 30-án. Fotó: Amy Beth Bennett-Pool/Getty Images)  

Rovatok