Index Vakbarát Hírportál

A fél világ összefog, hogy biztonságos legyen a futball-vb

2022. november 3., csütörtök 16:43

A katari emírség, amely a Perzsa-öbölben, a Katari-félszigeten található, a világ egyik legnagyobb földgáz- és olajkészletén ül. Rendkívül gazdag a fosszilis energiahordozók eladásából származó bevételei miatt.

Az állam területe nagyjából Magyarország kilencede, és mintegy 3 millióan lakják. A pontos számot azért nehéz megmondani, mert szezonálisan változik, aszerint, hogy éppen hány vendégmunkás dolgozik a kis országban, amely megengedheti magának, hogy szinte minden feladatra külföldieket alkalmazzon. A 2017-es népszámláláskor mindössze 313 ezer katari állampolgárt tartottak nyilván, a fennmaradó 2,7 millió ember vendégmunkás volt, elsősorban dél-ázsiai országokból.

Ez is jól mutatja, hogy miért helyeznek olyan nagy hangsúlyt a rendfenntartásra a sportesemény idején. Maguktól képtelenek lennének ennyi képzett rendőrt csatasorba állítani. A házigazdák jó néhány országgal írtak alá biztonsági együttműködési megállapodást, és a napokban 13 partnerállammal tartottak egy ötnapos, az egész emírség területére kiterjedő biztonsági gyakorlatot.

A helyi napilap, a The Peninsula beszámolója szerint ez volt a legnagyobb szabású gyakorlat a november 20-ától december 18-áig tartó világesemény előtt. Elsősorban a készültséget és a reakcióidő betartását gyakorolták. A vb biztonságáért felelős testület közleménye szerint ebben a gyakorlatban, amely a Watan, vagyis a Haza kódnevet kapta, 32 ezer állami alkalmazásban lévő és 17 ezer magán biztonsági cégnél dolgozó ember vett részt.

Milyen külföldi államoktól kap Katar, és milyen területen segítséget?

Törökország már korábban közölte, hogy háromezer rohamrendőrt küld a stadionok és a szállodák biztosítására, védelmére. Ugyancsak küld Ankara 100, különleges rendőri műveletekben gyakorlott szakértőt, 80 bombaszakértővel és 50 kiképzett, robbanóanyag-kereső kutyával együtt. A török belügyminiszter még januárban jelentette be, hogy 677 katari biztonsági kapott már különleges kiképzést, több tucat speciális területen. Az első török egységeket az ország nagykövete fogadta. 

Augusztusban jött a hír, hogy Pakisztánnal is megállapodtak. Ennek értelmében pakisztáni rendfenntartókat küldenek Katarba a foci-vb idejére. Október elején pedig a pakisztáni állami rádió jelentette be, hogy az alakulatok már meg is érkeztek Dohába. Ugyancsak augusztusban hagyta jóvá a francia Nemzetgyűlés, hogy 220 biztonsági szakembert küldenek Katarba, elsősorban a francia rajongók biztonságának garantálására.

Szeptemberben Marokkóval is biztonsági együttműködési megállapodást kötöttek, amely értelmében Rabat kiberbiztonsági szakembereit bocsátja az Öböl menti állam rendelkezésére a világbajnokság idejére.

Átfogóbb megállapodás született az Egyesült Királysággal. Ennek részeként a brit védelmi minisztérium vállalta, hogy segít a rendezvény biztonságos lebonyolításában. A terrorizmus és egyéb fenyegetések elhárítására alkalmas eszközökkel látják el a szervezőket. Ebbe beletartozik a tengeri védelem, amelyet a királyi haditengerészet biztosít majd, de olyan tréningek is, amelyek nagy rendezvényhelyszínek gyors és hatékony átvizsgálását teszik lehetővé.

Az amerikai védelmi minisztériummal is kötöttek megállapodást a foci-vb biztonságos megrendezése érdekében. Ugyancsak várnak biztonsági erőket Jordániából is.

Az elmúlt napokban egyre inkább érzékelhető a katari fővárosban a biztonságiak jelenléte. A vb biztonságáért felelős testület már a meccsek helyszínéül kijelölt mind a nyolc stadiont felszerelték biztonsági kamerarendszerekkel, és folyamatosan tesztelik azokat – olvasható az Al Jazeera összeállításában. 

(Borítókép: A Halífa Nemzetközi Stadion Katarban 2022. június 22-én. Fotó:  David Ramos / Getty Images)

Rovatok